Radar

Vad gör svenskarna i sänghalmen?

I dag presenterar Folkhälsomyndigheten en stor befolkningsstudie om svenskarnas sexuella och reproduktiva hälsa.

Hur ser den sexuella aktiviteten ut i Sverige? Det ska Folkhälsomyndigheten ge svar på i dag då dess stora befolkningsstudie om sexuell och reproduktiv hälsa presenteras.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet presenterar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillsammans med andra företrädare för myndigheten delar av resultatet. De skriver bland annat att en majoritet, 58 procent, säger sig vara nöjda med sitt sexliv. Men det framgår också att sextrakasserier och övergrepp är vanliga.

I den aktuella undersökningen, som genomfördes under hösten 2017, har knappt 15 000 personer i åldrarna 16–84 år svarat på frågor på allt mellan himmel och jord avseende deras sexliv.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av regeringen och syftet med studien är att kunna diskutera sex ur ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt, som dåvarande folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) uttryckte saken.

Den senaste befolkningsstudien om svenskarnas inställning till sin sexualitet presenterades 1996, alltså för mer än 20 år sedan. Sedan dess har man i flera länder, som Japan och USA, sett tecken på att den sexuella aktiviteten har minskat, framför allt bland unga. Huruvida aktiviteten även minskat – eller ökat – mellan de blågula lakanen återstår alltså att se.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.