Radar

Vad gör svenskarna i sänghalmen?

I dag presenterar Folkhälsomyndigheten en stor befolkningsstudie om svenskarnas sexuella och reproduktiva hälsa.

Hur ser den sexuella aktiviteten ut i Sverige? Det ska Folkhälsomyndigheten ge svar på i dag då dess stora befolkningsstudie om sexuell och reproduktiv hälsa presenteras.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet presenterar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillsammans med andra företrädare för myndigheten delar av resultatet. De skriver bland annat att en majoritet, 58 procent, säger sig vara nöjda med sitt sexliv. Men det framgår också att sextrakasserier och övergrepp är vanliga.

I den aktuella undersökningen, som genomfördes under hösten 2017, har knappt 15 000 personer i åldrarna 16–84 år svarat på frågor på allt mellan himmel och jord avseende deras sexliv.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av regeringen och syftet med studien är att kunna diskutera sex ur ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt, som dåvarande folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) uttryckte saken.

Den senaste befolkningsstudien om svenskarnas inställning till sin sexualitet presenterades 1996, alltså för mer än 20 år sedan. Sedan dess har man i flera länder, som Japan och USA, sett tecken på att den sexuella aktiviteten har minskat, framför allt bland unga. Huruvida aktiviteten även minskat – eller ökat – mellan de blågula lakanen återstår alltså att se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV