Radar

Strandhäll klarar misstroendeomröstningen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) frågas ut av KU om Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Annika Strandhäll (S) får fortsätta som statstråd. Socialförsäkringsministern har klarat misstroendeförklaringen i riksdagen.

Annika Strandhäll såg lättad ut när talmannen Andreas Norlén läste upp resultatet direkt efter riksdagens omröstning. 172 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen, 113 röstade nej och 59 ledamöter avstod.

Det hade behövts 175 röster för att fälla Strandhäll.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanade inför omröstningen riksdagen att rikta misstroende mot socialförsäkringsministern.

– Annika Strandhäll har missbrukat sin ställning som statsråd, sade han på väg in i riksdagen.

Enligt Kristersson avsatte Strandhäll Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av rent politiska skäl.

– Det är detta det här handlar om, sade Ulf Kristersson inför kammaren. En regering kan tillsätta och flytta en myndighetschef, men det måste ske i enlighet med konstitutionella principer.

Pågående granskning

Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll den 16 maj. Som skäl angavs att det framkommit nya uppgifter under konstitutionsutskottets pågående granskning av Strandhälls och regeringens agerade vid petningen av Ann-Mari Begler.

Moderaterna hävdar att Strandhäll rentav ljugit i KU om skälen till varför Begler med bara några dagars varsel flyttades till en post i regeringskansliet.

– Annika Strandhäll har passerat gränsen för vad Moderaterna kan acceptera. Om riksdagen uttalar förtroende för henne, så skickas ett budskap till Sveriges myndigheter att man gör klokt i att ta partipolitiska hänsyn. Det är precis det som sker i länder som Sverige brukar kritisera, sade Ulf Kristersson.

Dansande hatsvans

Stefan Löfven anser att Moderaterna ger sig på Strandhäll för att hon redan är en utsatt kvinnlig politiker på sociala medier.

Hon såg redan på förhand ut att klara misstroendeomröstningen eftersom Centern aviserat att de skulle lägger ned sina röster. Det krävdes ett aktivt stöd från C för att den skulle gå igenom.

– Vi är rädda för att det går inflation i att förklara misstroende mot statsråd, sade Centerns gruppledare Anders W Jonsson på väg in i kammaren.

Det krävdes 175 röster för att fälla Annika Strandhäll. De partier (M, KD, SD och L) som har deklarerat att de skulle stödja misstroendeförklaringen mot henne samlar 173 mandat i kammaren.

Bakgrund: Strandhäll och Begler

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.
En permanent ersättare på generaldirektörsposten – Nils Öberg, som nu leder Kriminalvården – utsågs först i maj i år.