Radar

Från stadsodlare till landsbygdsodlare

Odlingsduon Landet Oss var med och grundade REKO-ring Malmö.

Odlingsduon som går under namnet Landet Oss har nyligen gått från stadsodling i Malmö till att odla grönsaker på en gård strax utanför Höör. De har även börjat leverera grönsaker genom REKO-ring Höör.

Cecilia Ward och Monika Bengtsson har tidigare odlat grönsaker och snittblommor till försäljning i Malmö, men tröttnade på stadslivet. När drömgården strax utanför Höör dök upp slog de till och blev landsbygdsodlare istället. 

– Det var kärlek vid första ögonkastet när vi såg gården. Vi längtade efter att ha odlingarna utanför dörren och gillar området kring Höör, inte minst sedan vi gått på Holma Folkhögskola som bara ligger ett par kilometer från gården, säger Cecilia Ward. 

Nu är de i full gång med att starta upp odlingarna, där de kommer att ha grönsaker såsom bönor, kål, lök, pumpa liksom snittblommor.

De strävar efter att odla så hållbart som möjligt och att hålla klimatavtrycket litet och kommer bland annat installera solceller på taken till de gamla grisstallarna.

Odlingarna sköts framför allt med manuella redskap; hjulhackor, bredgrepar och såmaskiner, som gör att det går att odla mer intensivt på en mindre yta. 

Cecilia Ward och Monika Bengtsson har så smått börjat leverera grönsaker genom REKO-ring Höör, som de också är med och driver. REKO-ringar är forum för närproducerad mat där människor kan köpa varor från lokala producenter, helt utan mellanhänder.

Cecilia och Monika var dessutom med och grundade REKO-ring Malmö som nu är Sveriges största REKO-ring sett till antal medlemmar. Nästa steg för Höörs nya grönsaksodlare är att erbjuda prenumerationer på grönsakskassar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV