Radar

Ursprungsfolk i Amazonas vinner rättegång mot stort oljebolag

Waorani protesterar utanför PetroEcuador i Quito mot regeringens planer på att utvinna naturresurser från deras mark.

När ett stort oljebolag ville exploatera Waoranistammens mark i Amazonas tog de upp striden tillsammans med flera organisationer och lyckades rädda en halv miljon tunnland i Amazonas, skriver Disclose.tv.

Waorami från Pastaza är ett stamfolk från Amazonas i Ecuador som har bott i regnskogen i flera generationer. Nyligen avbröts utförsäljningen av deras mark till ett stort oljebolag på obestämd tid av tre domare i en domstol i Pastaza, Ecuador. Domarna ogiltigförklarade regeringens konsultationer och försök att köpa marken 2012.

”Regeringen försökte sälja vår mark till oljebolagen utan vårt tillstånd. Vår regnskog är vårt liv. Vi bestämmer vad som händer med vår mark. Vi kommer aldrig att sälja vår regnskog till oljebolagen. Idag erkände domstolarna att Waorani-folket och alla inhemska folk har rättigheter över våra territorier som måste respekteras. Regeringens intressen i olja är inte mer värdefulla än våra rättigheter, våra skogar, våra liv”, sa Nemonte Nenquimo, ordförande för Waorani Pastaza Organization och målsägande i rättegången i ett pressmeddelande.

Waoramistammens seger anses viktig för andra ursprungsfolk i Amazonas.  Ecuadors konstitution var den första i världen att erkänna naturens rättigheter, något som skedde redan 2008. Det innebär att grundlagen också erkänner ursprungsbefolkningars oavhändliga, unika och odelbara rättighet att behålla sina förfäders mark. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV