Zoom

Nytt bostadskoncept utmanar ekobyn

Ett sätt att hålla priset nere blir att massproducera husen.

Regen villages är ett internationellt företag som vill bygga miljövänliga bostadsområden på svenska landsbygder. ”Man kommer att bo i samklang med naturen och andra människor”, säger Mats Eliasson, företagets Sverigechef.

En Regen village är på 20 hektar mark nära naturen och är självförsörjande på vatten och förnybar energi. Designen efterliknar naturen med hjälp av exempelvis permakultur, biomimetik och kretslopp. Så mycket som möjligt av avfallet tas tillvara, exempelvis till djur och odlingar. De boende odlar grönsaker och har höns och fiskodlingar som producerar mer mat än de själva behöver.

Troligen kommer en del av de 200–300 hushållen att hyra sina energipositiva bostäder medan andra köper husen eller bostadsrätterna. Varje by ska ha en organisation som sköter driften. Men den som vill arbeta exempelvis i odlingarna ska betala en lägre avgift som tack.

”Det här ska vara en del av övriga samhället – ingen isolerad by eller gated community
”Det här ska vara en del av övriga samhället – ingen isolerad by eller gated community. Det får inte bli ”vi och dem”,” säger chefen för Regen villages i Sverige Mats Eliasson. Foto: Abigail Sykes

Målgruppen är allt från studenter och ensamstående till barnfamiljer och pensionärer.

– Vanligt folk ska kunna bo i sådana här byar. Det ska inte vara dyrt och du ska inte behöva vara ekofrälst eller ingenjör för att bo här. Drivkraften är att skapa ett bra regenerativt boende för gemene man, säger chefen för Regen villages i Sverige Mats Eliasson.

Känna sig delaktig och behövd

Den som vill ska kunna jobba från delade kontorsplatser och en bilpool gör det lätt att ta sig till närmaste större ort. Det ska finnas gemensamma ytor och aktiviteter som matlagning, barnpassning, övernattningslokaler och innovationslabbar.

– James som grundat det här har studerat biodynamiska lantbruk och känt på gemenskapen kring att vara självförsörjande, följa säsongerna, mötas och vara engagerade. Du ska känna dig delaktig och behövd. Många äldre i dag känner inte det fast de fortfarande har mycket att ge, säger Mats Eliasson.

Idén till Regen villages kläcktes för fem år sedan av entreprenören James Ehrlich i USA:s Silicon valley. Bostäderna ska bli mer effektiva med exempelvis solceller, elbilar och självlärande system, men det ska inte vara teknik för teknikens skull.

– Det finns mycket bra teknik där ute som tyvärr inte får fäste, ibland för att företagen blir motarbetade eller bromsade av befintliga aktörer, säger Mats Eliasson.

"Trodde det skulle gå fortare"

Konceptet har marknadsförts med frasen ”ekobyarnas Tesla”. Det har fått en del att tro att bostäderna blir dyra, men tanken är snarare att väcka intresse och lyfta fram att det här är något nytt.

Dock har Mats Eliasson börjat fundera på om ekoby är rätt ord för det som företaget vill göra.

– I grund och botten är Regen villages ett real estate development company, ett fastighetsutvecklingsföretag. Det kanske inte ska heta ekoby. Finns det ett mellanting mellan en ekoby och ett vanligt bostadsområde? Jag ska prata med Ekobyarnas riksorganisation men än så länge har tiden inte räckt.

Husen i byarna kan bli både närproducerade, koldioxidnegativa och biologiskt nedbrytbara
Husen i byarna kan bli både närproducerade, koldioxidnegativa och biologiskt nedbrytbara. Företaget har nämligen ett samarbete med det lundensiska företaget Ekolution som tillverkar Sveriges första prefabricerade huskroppar – av hampa. Illustration: Regen villages

Företaget har ingen heltidsanställd och Sverigechefens fokus har hittills legat på att diskutera med kommuner, markägare, investerare, teknik- och systemleverantörer samt att sätta ihop ett svenskt arbetslag. De senaste åren har Regen villages haft möten med Lund, Malmö, Eslöv, Skurup, Karlskrona, Umeå, Sigtuna, Nacka och Vallentuna – men ännu finns inga avtal. När det väl finns ett byggnadstillstånd tror Mats Eliasson att de första boende kan flytta in inom två år.

– Men det är väldigt svårt att säga hur lång tid det tar att komma till den punkten. Jag trodde det skulle gå fortare. Det är lite frustrerande.

På gång i Nederländerna

Företagets första by är dock på gång i Almere i Nederländerna. Om allt går som planerat med tillstånden kan de första familjerna flytta in i slutet av nästa år. Över 3 000 personer står på väntelistan till de första 200 husen.

Själv är Mats Eliasson uppväxt med nära till naturen och övervägde att köpa en gård men kände att det skulle bli för mycket jobb. När han fick höra om Regen villages kände han att det var rätt väg att gå. Bland annat för att öka samhällets grad av självförsörjning och resiliens när det gäller allt från mat till elproduktion.

– Det finns flera grundläggande delar i vårt samhälle som har uppenbara problem att möta framtidens utmaningar. Jag vill leva rätt och föra över till mina barn att de ska tänka själva och veta hur saker fungerar.

Ordförklaringar

Permakultur är en uppsättning designprinciper för att skapa hållbara system.

Biomimetik är teknik som efterliknar naturen.

Regenerativa processer är sådana som återskapar sina egna energi- och materialkällor.

Resiliens är förmågan att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas.

Källa: Wikipedia