Radar

Inlandsmanifestation samlade hundratals

Inlandsupproret kräver bättre samhällsservice på landsbygden.

Uppemot 200 personer samlades i Vilhelmina i lördags för att delta i Inlandsupprorets manifestation för bättre samhällsservice på landsbygden. Även i Lycksele, Åsele, Sorsele och andra kommuner i landet samlades människor för att manifestera. 

Inlandsupproret föddes i mars, efter att initiativtagaren Inez Abrahamzon skrev ett inlägg på Facebook om arbetsförmedlingens nedlagda kontor runtom i landet. I dagsläget har gruppen uppemot 10 000 medlemmar.

– Inlandsupproret har två syften. Att landsbygdsprogrammet som alla partier är överens om ska genomföras och att vinsten från naturresurserna ska stanna kvar där de hör hemma. Idén är också att arbeta tillsammans med lokala politiker för att påverka rikspolitiken, sa Inez Abrahamzon i ett tal på lördagen, enligt lokaltidningen i Vilhelmina. 

Även Bensinupproret berördes.

– Vi är inte för att bensinpriset ska sänkas för alla. Vi vill ha differentierade bensinpriser. I Stockholm rullar en miljon bilar medan det i Västerbotten rullar 165 000.

Nästa manifestation planerar Inlandsupproret att ha i Stockholm.

– Reser vi 50 personer från varje berörd kommun så blir vi ett stort gäng, sa Inez Abrahamzon.

I Åsele samlades uppskattningsvis drygt 100 personer på nedre torget, och i Lycksele samlades runt 50 personer på torget. I Sorsele deltog runt 60 personer på hembygdsområdet.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.