Radar

Amerikansk klädjätte börjar använda hampa

Nu börjar klädindustrin använda hampa, ett mer hållbart material än bomull och polyester.

Sedan hampa legaliserades i USA i december förra året har industrin närmast exploderat. Ett område där användningen ökar är inom klädindustrin,  en av världens största utsläppskällor.

Enligt FN:s handelsorgan Unctad är textil- och klädindustrin en av världens mest resursintensiva och förorenande branscher. Varje år används 93 miljarder kubikmeter vatten av textil- och modeindustrin – lika mycket som skulle kunna tillgodose behoven hos fem miljoner människor. Och omkring en halv miljon ton syntetiska mikrofibrer från våra kläder som reningsverken inte klarar av att filtrera bort spolas ut i haven varje år, enligt FN-organet.

Hampa har länge använts inom textilindustrin och var det dominanta materialet för klädindustrin tills bomull blev känt. Nu söker klädtillverkare sig tillbaka till det mer hållbara materialet.

Hampa kräver mindre vatten

Bland dem som börjat använda hampa i sin klädtillverkning är klädjätten Levi Strauss & Co. Företagets innovationschef, Paul Dillinger uppger i ett pressmeddelande att behovet av alternativ till bomull blir tydligt när man tittar på bomullens efterfrågan i relation till den mängd färskvatten som krävs för odling och bearbetning.

Enligt en rapport från Stockholm Environment Institute, SEI krävs 9 758 kilo vatten för att producera ett kilo bomull, medan hampa kräver mellan 2,4 till 3,4 kilo vatten per kilo.

Det amerikanska klädbolagets projekt och teknik för att blanda hampa och bomull är under utveckling. I framtiden hoppas de kunna  erbjuda plagg som är tillverkade enbart av hampa.

Hampa i kläder

Hampa har odlats i Sverige ända sedan medeltiden.

Den äldsta kända textilen, det första jeansparet och till och med den första amerikanska flaggan var tillverkade av hampa.

På 70-talet förbjöds hampa och klassades som narkotika. Men sedan 2003 finns ett 60-tal sorter som är godkända. Dessa sorter innehåller max 0,2 procent thc, alltså den rusgivande substansen som en gång gjorde växten olaglig.

Hampa utgör fortfarande en mycket liten del av all textil i världen (0.15 procent).