Zoom

Lokalt mathantverk sprids som ringar på vattnet

Frida Aldor startade Reko-ringen i Enköping, som idag har sin andra utlämning.

På mindre än tre år har 120 Reko-ringar dykt upp runtomkring i Sverige. Nu har även ­”Sveriges närmaste stad” – Enköping – fått en. Flera av deltagarna menar att relationen mellan producent och konsument är anledningen till att de är på plats.

Aprilkvällen är mer som en ljummen försommarkväll där temperaturen stigit till över 20 grader. Enköpingsborna har lämnat jackan hemma och den kommande halvtimmen ska de hämta sina beställningar från 15 lokala matproducenter. Utbudet är stort. Till och med en välsorterad saluhall skulle ha svårt att överträffa så många och varierade lokalproducerade varor.

Det finns biodynamiskt odlad potatis från Amnö grönsaksodlingar, Kombucha från Primaten och tomatplantor från Sörgårdens grönt i Torstuna. Listan kan göras hur lång som helst och täcker merparten av kostcirkeln, så när som på grönsakerna som inte ens den tidiga sommarvärmen kan råda bot på. 

– Men inom kort hoppas jag att vi har lokalt odlade tomater till försäljning, säger Frida Aldor, initiativtagare till den nystartade Reko-ringen i Enköping.  

Hennes diskussioner med vänner om hur en bäst köper lokalproducerad mat triggade igång tanken på en Reko-ring. En enkel enkät i en lokal Facebookgrupp gav Frida Aldor över hundra positiva svar.  

Nu ska hon själv hämta sina varor. Dammet från gruset på parkeringen i Enköping syns tydligt i solljuset, men det är inget som bekommer de uppskattningsvis 30 personer som den närmsta halvtimmen metodiskt betar av bakluckorna hos producenterna, där de förbeställda varorna står ihoppackade.

Sofia Broström från Enköping och Caroline Parnéus från Kungsberg Gård, som ligger utanför Strängnäs i Sörmland
Sofia Broström från Enköping och Caroline Parnéus från Kungsberg Gård, som ligger utanför Strängnäs i Sörmland. "Vi vill ha den mänskliga kontakten och berätta för folk vad vi håller på med, säger Caroline Parnéus, och berättar att de kategoriskt säger nej till restauranger och butiker som vill sälja deras produkter. Foto: Kristin Karlsson

Viktig relation

– Att handla direkt av den som producerat maten skapar en viktig relation. Dessutom känns det bra att inte bidra till alla mellanhänder utan att pengarna går direkt till bonden, säger Sofia Broström. 

Hon var med när Reko-ringen i Enköping hade sin första utlämning för två veckor sedan.

– För mig är det här jätteviktigt. Tidigare har jag handlat på Reko i Västerås, men nu slipper jag åka hela vägen dit, berättar Sofia Broström som fyllt baksätet på sin bil med ägg, potatis och tomatplantor. 

Äggen har hon handlat hos Caroline Parnéus och Mats Rehnman på Kungsberg Gård, som ligger utanför Strängnäs i Sörmland.

– Vi har en stor gård och lever på den här typen av försäljning, säger Caroline Parnéus som berättar att de sedan maj 2018 är med i Reko-ringen i Eskilstuna och att hon snart ska få ”tummen ur” för att starta en i Strängnäs. 

I Sverige finns det minst 120 Reko-ringar som samlar en kvarts miljon människor, enligt uppgifter från Hushållningssällskapet i januari i år. Fenomenet med Reko-ringar startades i Finland för sex år sedan och Sveriges första kom hösten 2016 i Grästorp.

Rebecka Lindström på Sörgården Grönt har 25 beställningar att dela ut på den halvtimme som Reko-ringen befinner sig på parkeringen i Enköping
Rebecka Lindström på Sörgården Grönt har 25 beställningar att dela ut på den halvtimme som Reko-ringen befinner sig på parkeringen i Enköping. Foto: Kristin Karlsson

Snabb utveckling

Utvecklingen går fort och i höstas presenterades den första svenska utvärderingen av Reko-ringar. Den gjordes i Sjuhäradsbygden och konstaterar bland annat att Reko bidrar till en mer hållbar landsbygd och högre lönsamhet för producenterna. Även relationerna mellan konsumenter och producenter stärks, enligt utvärderingen. Det bekräftas av flera producenter som finns på parkeringen i Enköping.

– Jag har svårt att tänka mig att jag skulle vilja sälja mina produkter i en stor butik och bli anonym som alla andra. Att ha direktkontakt med köparna är mycket viktigare och då blir matupplevelsen en helt annan. Det är det jag brinner för, säger Kristofer Frantzén. 

Han stänger bakdörrarna på den lilla lastbilen och backar försiktigt ut från parkeringen. En dryg halvtimme har gått och utdelningen är över. En efter en lämnar producenterna parkeringen och kör hem till sina gårdar. Om två veckor är det dags igen. Säsongen har bara börjat.

Om Reko

• Reko är en folkrörelse som växer av egen kraft och begreppet står för ­rejäl konsumtion. Hos Reko-ringarna säljs bara så kallad relationsmat, där konsument och producent har direkt kontakt med varandra. 

• Producenterna presenterar sina ­varor i en Facebookgrupp, där konsumenterna lägger sina beställningar som sedan förskottsbetalas med Swish innan varorna lämnas ut på angiven tid och plats.