Radar

Fler svenskar förtidsröstar till EU-valet

Förtidsröstning på Börshuset i Göteborg.

Fler svenskar har förtidsröstat i år än under samma period vid det förra valet till EU-parlamentet. Men det behöver inte betyda att valdeltagandet blir högre.

– Skillnaden är nästan lika stor mellan 2019 och 2014 som den var mellan 2014 och 2009. Det kommer att bli väldigt spännande att se om det fortsätter följa ungefär samma ökande kurvor som vi har sett tidigare val, säger Richard Svensson vid Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, som kontinuerligt sammanställer siffror om förtidsröster från Valmyndigheten.

Åtta dagar före valdagen hade drygt 7,9 procent av de röstberättigade förtidsröstat i år. Det kan jämföras med 2014 då knappt 6,7 procent hade förtidsröstat vid samma period.

– Förtidsröstandet har ökat val för val. Och det totala valdeltagandet har också ökat under de senaste tre EU-valen som jag har undersökt.

Däremot går det inte att slå fast att fler förtidsröstare också kommer att innebära ett högre valdeltagande, enligt Richard Svensson.

– Ett ökat förtidströstande kan innebära att färre röstar på valdagen, så man kan inte göra en automatisk förlängning och säga att valdeltagandet ser ut att öka. Även om det skulle kunna vara på det viset, så klart.

Vid valet till Europaparlamentet 2014 förtidsröstade drygt 18 procent av de röstberättigade svenskarna. Det totala valdeltagandet var 51 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV