Radar

Riskabelt valsläpp i ryska Fjärran östern

En späckhuggare fotograferad i solnedgången utanför Nordnorges kust.

Infångade ryska späckhuggare slipper en framtid på akvarium. Men de släpps över 1 000 kilometer bort från platserna där de snärjdes, trots viltvårdares invändningar.

Det handlar om nästan 100 späckhuggare och vitvalar som fångats av företag som hade tänkt sälja dem till akvarie-anläggningar i bland annat Kina. Men sedan djurvänner som de världsberömda USA-baserade experterna Jean-Michel Cousteau och Charles Vinick engagerat sig har ryska myndigheter beslutat att späckhuggarna ska släppas runt kommande månadsskifte.

Att frakta upp valarna till platserna där de fångades, i Ochotska havet, vore dock för dyrt, meddelar Vladislav Rozjnov vid det ekologiska institutet Sevin, som ingår i det råd som avgör djurens öde. Han och andra viltvårdare nämner också risken att en sådan flytt skulle stressa valarna.

I stället släpps de i området där de hållits inlåsta i burar, nära staden Nachodka utanför Vladivostok i sydöstra Ryssland. Det är ungefär 1 300 kilometer sydväst om platserna där valarna fångades.

Cousteau och Vinick är kritiska. I en kommuniké påpekar de flera risker, bland annat att späckhuggarna ska stanna i detta mer tätbefolkade område och hamna i konflikt med fiske och andra mänskliga aktiviteter där.

Späckhuggarna är ungefär tio till antalet. Vad som ska hända med de cirka 90 vitvalarna är ännu oklart.