Radar

Riskabelt valsläpp i ryska Fjärran östern

En späckhuggare fotograferad i solnedgången utanför Nordnorges kust.

Infångade ryska späckhuggare slipper en framtid på akvarium. Men de släpps över 1 000 kilometer bort från platserna där de snärjdes, trots viltvårdares invändningar.

Det handlar om nästan 100 späckhuggare och vitvalar som fångats av företag som hade tänkt sälja dem till akvarie-anläggningar i bland annat Kina. Men sedan djurvänner som de världsberömda USA-baserade experterna Jean-Michel Cousteau och Charles Vinick engagerat sig har ryska myndigheter beslutat att späckhuggarna ska släppas runt kommande månadsskifte.

Att frakta upp valarna till platserna där de fångades, i Ochotska havet, vore dock för dyrt, meddelar Vladislav Rozjnov vid det ekologiska institutet Sevin, som ingår i det råd som avgör djurens öde. Han och andra viltvårdare nämner också risken att en sådan flytt skulle stressa valarna.

I stället släpps de i området där de hållits inlåsta i burar, nära staden Nachodka utanför Vladivostok i sydöstra Ryssland. Det är ungefär 1 300 kilometer sydväst om platserna där valarna fångades.

Cousteau och Vinick är kritiska. I en kommuniké påpekar de flera risker, bland annat att späckhuggarna ska stanna i detta mer tätbefolkade område och hamna i konflikt med fiske och andra mänskliga aktiviteter där.

Späckhuggarna är ungefär tio till antalet. Vad som ska hända med de cirka 90 vitvalarna är ännu oklart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV