Radar

Inlandsuppror för landsbygdsåtgärder

Sorsele är en av orterna där Inlandsupproret kommer att hållas.

Den 18 maj genomförs manifestationer i Sorsele, Lycksele, Åsele, Vilhelmina och Hagfors för att kräva bättre samhällsservice på landsbygden. Arrangörerna menar att den förda politiken, oavsett regering, underminerar landsbygdens utvecklingsmöjligheter.

Trots att alla riksdagspartier varit överens om 75 nödvändiga åtgärder för att stärka lands- och glesbygd är de inte beredda att avsätta pengar för detta, menar Inlandsupproret. Detta, befarar de, kommer att öka klyftorna mellan storstäder och lands- och glesbygd ännu mer.

”Verksamheter på landsbygden bidrar enormt till Sveriges ekonomi. Vattenfall gav förra året, trots påverkan av Nuonaffären, 2 miljarder i vinst till staten och LKAB 3,2 miljarder. Råvarorna hämtas från landsbygden men återinvesteringarna sker inte där. Sverige har till skillnad från länder som exempelvis Norge, Tyskland och Kanada, inte något system som ser till att delar av vinsterna stannar i närområdet” skriver Inez Abrahamzon, initiativtagare till Inlandsupproret, i ett pressmeddelande.

Inlandsupproret kräver bland annat bredband till alla, tillgång till högre utbildning, sänkta arbetsgivar- och egenavgifter och avskrivning av studielån för boende i glesbygd.

”När grundläggande samhällsservice monteras ner försvåras förutsättningarna både att bo kvar och flytta in. Det kommer givetvis även att påverka råvaruleveranser till städerna. Vi är många, både på landsbygden och i våra städer, som är bekymrade över bristen på förståelse för och intresse av, strukturfrågor som uppenbart har betydelse för hela Sveriges välstånd”, skriver Inez Abrahamzon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV