Energi · Hallå där

Hallå där Amanda Mungsgård, en av initiativtagarna till Urban burn

Eventet bygger på de tio principer som Burning man har, där en är ”gifting”, att en ger av sitt överflöd och hjälps åt att bygga installationer och liknande, berättar Amanda Mungsgård (till vänster).

Urban burn – The occult odyssey på Blivande i Frihamnen i Stockholm den 6–10 juni är ett systerevenemang till Burning man i Nevada, USA.

Vad är Urban burn?
– Det är ett participatoriskt evenemang, vilket betyder att vi samskapar på ett decentraliserat sätt. Vi har en tom lokal, människor köper biljetter och vi delar ut de pengarna till personer som gör installationer, framträdanden eller andra projekt. Vårt motto är ”you are entitled to nothing” – du får inget levererat och kan inte bara konsumera, utan får bidra till en upplevelse som vi skapar tillsammans. Eventet bygger på de tio principer som Burning man har, där en är ”gifting”, att en ger av sitt överflöd och hjälps åt att bygga installationer och liknande. Det brukar komma samman fint utan att behöva ett centralt styre, det är bland det häftigaste med Urban burn.
 
Vad kommer att hända under evenemanget?
– Det är omöjligt att säga på förhand. Men det blir en magisk atmosfär när en skapar tillsammans. En får möjlighet att se varandra på ett sätt som en inte gör i samhället annars. När pengar försvinner, när alla är snälla och kärleksfulla mot varandra uppstår en unik och väldigt familjär känsla. Innehållet spelar egentligen ingen roll – det är att vara tillsammans som är det viktigaste. Jag har inga förväntningar på att det ska bli något speciellt utfall – då blir det en unik plattform där vad som helst kan uppstå och blomma ut.
 
Går det som ny deltagare att bara köpa en biljett och dyka upp?
– Inget är omöjligt, men att köpa en biljett i sista minuten utan att ha förberett något ger inte dig ultimata förutsättningar att integreras i kulturen. Det häftigaste är att alla bidrar till det här. Du går miste om känslan av ”wow, jag har hjälpt till” om du bara går dit som ”turist” eller konsument.
 
Hur ska en göra istället?
– Jag vill uppmuntra folk att våga komma! Om du är nyfiken – gå in på Facebook eller hemsidan, ställ frågor, kom på ett möte och bli involverad. Det finns alltid folk som behöver hjälp. Det bästa är att göra ett pass som det vi kallar ”clown police” eller ”guardian angels”. Det är de som ser till att allt flyter smidigt och att alla mår bra, som vår egna vaktstyrka. Då ger en av sin tid och kommer in i det lite. Det behövs inte mycket för att samskapa – inventera dina styrkor och hur du kan dela med dig. Vi vill gärna få med fler, det är därför vi gör Urban burn i en urban miljö.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV