Radar

Monsanto förde lista över kritiker

Miljöaktivister spraymålar Monsantos ägare Bayers högkvarter i Paris i mars i protest mot företagets produkter.

I helgen avslöjades att det amerikanska kemiföretaget Monsanto ska ha fört hemliga listor över kritiker mot företaget och dess produkter i flera länder. Nu har moderbolaget Bayer inlett en intern granskning av Monsanto, rapporterar flera medier. 

Helgens avslöjande skedde i Frankrike, där Monsanto ska ha fört en detaljerad namnlista som omfattar runt 200 journalister, politiker och forskare som företaget ville påverka till en positiv uppfattning om det kontroversiella bekämpningsmedel Roundup. 

Personerna har delats in i olika kategorier som ”allierade” eller ”intressent, som behöver uppfostras”. 

I registret, som nu är under utredning av franska rättsväsendet, finns bland annat den förra miljöministern Ségolène Royal med, känd motståndare mot Roundup. Bekämpningsmedlet som innehåller ämnet glyfosat, är omtvistat och hävdas orsaka lymfcancer.

Bayer ber om ursäkt

”Det är inte så här Bayer vill föra dialog med samhället och dess olika intressenter. Vi ber om ursäkt för det här beteendet”, skriver den tyska kemi- och läkemedelskoncernen i ett uttalande på bolagets nyhetssida.

Listans upprättande i sig verkar inte ha varit en illegal gärning, enligt Bayer, men att på dylikt sätt kategorisera journalister och politiker för hemliga påverkansaktioner var uppenbarligen tillräckligt misstänkt för att få franska åklagare att initiera en granskning, skriver Reuters.

”Vi tolererar inget oetiskt beteende i vårt bolag. Det inbegriper självklart också dataskyddslagar och i alla jurisdiktioner vi verkar i”, skriver Bayer.

Bayer köpte Monsanto för två år sedan, trots omfattande kritik mot företaget och farhågor om att pågående rättstvister kring dess produkter skulle komma att belasta Bayer.

Efter att två fall nu har avgjorts där personer fått rätt i att glyfosat har orsakat deras cancer, väntar nu mer än 13 000 stämningar och uppåt fem miljarder euro i böter och skadestånd, enligt Ekot. Bayers aktiekurs har det senaste året fallit med över 40 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV