Zoom

Människorättsförsvarare under allt hårdare tryck

Ett 50-tal människorättsförsvarare från olika länder i Latinamerika möttes vid pressklubben i Mexico City för att tala om de utmaningar de står inför.

Hot och våld möter aktivister som försvarar sin rätt till mark eller skyddar naturresurser. Värst är situationen i Latinamerika. ”Vi befinner oss i en mycket svår situation. Det sker en militarisering på regional nivå. Det könsbaserade våldet är omfattande. Vi är i fara, vi kan inte vara tysta”, säger Aura Lolita Chávez från Guatemala.

Hon var en av deltagarna vid ett möte i Mexico City i mitten av februari när ett 50-tal aktivister från Brasilien, Colombia, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, USA och Uruguay samlades för att diskutera de hot som riktas mot människorättsförsvarare och journalister.

Aura Lolita Chávez kämpar för att skydda naturresurser och quiché-folkens rättigheter. Hon är ledare för Rådet av folket maya k’iche.

– Regeringen i Guatemala säger att vi är våldsamma bråkmakare, men vi försvarar vårt territorium och vi säger nej till gruvbolagen.

Hon var en av finalisterna till Europaparlamentets Sacharovpris 2017 och har tilldelats andra utmärkelser för sin kamp mot gruvbolag, kraftverksdammar och palmoljebolag. Aura Lolita Chávez har mottagit dödshot, attackerats och tvingades fly till Spanien 2017.

Farligaste regionen

Hennes situation är långt ifrån unik. Latinamerika är den farligaste regionen för människorättsaktivister, särskilt för de som försvarar rätten till mark och arbetar för att skydda miljön.

Människorättsförsvararna säger att gruv- och oljebolag som går in i urfolkens områden utgör de största hoten, vid sidan av regeringsledda kampanjer mot aktivister, juridisk förföljelse, könsbaserat våld och polariserade samhällen som inte erkänner hur viktigt försvaret av de mänskliga rättigheterna är.

Evelia Bahena, en aktivist från delstaten Guerrero i södra Mexiko, berättar om lidandet och förstörelsen i spåren av företagen ”som gör vinster på bekostnad av andras liv”.

Hon har kämpat mot gruvprojekt i kommunen Cocula, vilket lett till hot och rättsprocesser mot henne. Hon tvingades fly – vilket är vanligt i de fall där aktivister står upp för rätten att skydda naturresurser och kämpar mot jätteprojekt som skadar den sociala strukturen i samhällen.

Flest mord i Brasilien

Enligt organisationen Global Witness mördades 201 människorättsförsvarare 2017, och 60 procent av morden skedde i Latinamerika. Flest mord på aktivister begicks i Brasilien – 57 stycken. Så många som 321 människorättsförsvarare mördades förra året och 77 procent av dessa stod upp för rätten till mark, miljöskydd och ursprungsbefolkningars rättigheter enligt organisationen Front Line Defenders.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV