Radar

Jättegranskning av Donald Trump inledd

USA:s president Donald Trump granskas av representanthuset.

Det demokratledda representanthuset drar nu igång en stor utredning av USA:s president rörande bland annat maktmissbruk och korruption. Och fler granskningar är att vänta.

Material från ett 60-tal personer, bland dem president Donald Trumps äldste son, ska begäras in. 

– Vi ska utreda maktmissbruk, korruption och försök att hindra rättvisans gång, säger New Yorkdemokraten Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, till tv-kanalen ABC.

Utskottets granskning uppges gå långt bortom det som undersöks i den så kallade Rysslandsutredningen, om rysk påverkan på valrörelsen 2016.

– Vi har sett attacker mot pressfriheten, pressen har kallats folkets fiende, vi har sett attacker mot justitiedepartementet, FBI och domare. Allt detta är nedbrytande för våra friheter, för en fungerande statsapparat och vårt konstitutionella system, säger Nadler.

Lovade att granska

Bland dem som i veckan får brev med uppmaningar om att lämna ifrån sig dokument finns presidentens son Donald Trump junior samt Allen Weissberg, som är finanschef för företagsgruppen Trump Organization, enligt Nadler.

Troligen kommer även Vita husets tidigare stabschef John Kelly, Trumps tidigare juridiske rådgivare Don McGahn och ett antal Trumpbolag kontaktas, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Genom att dra igång utredningen uppfyller Nadler det löfte som flera partikamrater utfärdade i samband med höstens kongressval, nämligen att granska USA:s president ordentligt. I valet vann Demokraterna majoriteten i representanthuset vilket innebär att partiet från och med januari, då den 116:e kongressen inleddes, innehar talmansposten och ordförandeskapet i alla utskott.

Politiskt motstånd

Det har presidenten fått känna på. Talman Nancy Pelosi visade på tufft motstånd i förhandlingarna som rörde gränssäkerhet och nedstängningen av statsapparaten i januari. Och i förra veckan frågades presidentens brottsdömde, tidigare advokat Michael Cohen ut i kongressen inför tv-kameror.

Utfrågningen av Cohen fortsätter i veckan bakom stängda dörrar. Parallellt vill det mäktiga utredningsutskottet granska hur det gått till när presidentens rådgivare och svärson Jared Kushner fått en mycket hög säkerhetsklassning som ger honom tillgång till topphemligt material.

Vill se Putinsamtal

Dessutom har ordförandena för tre andra utskott i representanthuset skickat en skriftlig begäran till Vita huset om att få ta del av protokoll från Donald Trumps möten med Rysslands president Vladimir Putin. De anser att Trump vid flera tillfällen ”tycks ha vidtagit åtgärder för att dölja detaljerna i sin kommunikation med president Putin” från andra personer i sin egen regering.

Presidenten själv blev tillfrågad om han kommer att samarbeta med utredningarna, i samband med en pressträff i Vita huset.
– Jag samarbetar alltid med alla, svarade Trump, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vet ni vad det fina är? Ingen komplott (med Ryssland). Allt är en bluff. Ni kommer att få lära er mer om det när ni blir äldre. Det är en politisk bluff.

Presidentstaben har tagit emot justitieutskottets besked och kommer att ge ett svar vid rätt tidpunkt, meddelar presstalespersonen Sarah Sanders.

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter