Radar

V: Låt äldre slippa krav på jobbomställning

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i spetsen för partiets förstamajtåg i Göteborg.

Vänsterpartiet vill införa en åldersfaktor i sjukförsäkringssystemet, så att kravet på omställning till andra yrken tas bort när man fyller 61 år. ”En gräddfil för undersköterskor och byggnadsarbetare”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Om förslaget genomförs, skulle den över 61 år som inte orkar fortsätta i sitt yrke slippa ta ut pension i förtid. Personen ska, inom sjukförsäkringen, bara prövas mot jobb inom det yrke man redan har.

– Vi har en situation där pensionsåldern ska höjas stegvis uppåt. Samtidigt vet vi att redan i dag ungefär 15 procent inte orkar arbeta fram till pensionsåldern, säger Jonas Sjöstedt på en presskonferens i Göteborg.

– Om man är sjuk, så att man inte kan arbeta, då ska man få sjukersättning. Det är väldigt svårt att få det i dag. Även de äldre ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Men det är inte så lätt för en utsliten undersköterska, säger Jonas Sjöstedt.

Får låg pension

Den ekonomiska effekten av att inte orka arbeta till ordinarie pensionsålder är stor. I många fall blir den drabbade tvungen att ta ut pension i förväg.

– Då blir pensionen väldigt låg, både fram till pliktåldern och efteråt, påpekar Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets förslag siktar främst på att hjälpa människor som slitit ut sig i tunga yrken. Berörda personer ska kunna få sjukersättning tills de fyller 67.

Om cirka 15 procent av varje årsgrupp utnyttjar reformen, skulle kostnaden enligt Vänsterpartiet bli cirka 300 miljoner kronor för varje ”generation”.

– Fullt utbyggt skulle den årliga kostnaden för att göra detta vara 2,1 miljarder kronor, säger Jonas Sjöstedt.

"Sluta sila mygg"

Efter presskonferensen talade V-ledaren vid partiets förstamajmöte på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Sjöstedt gick bland annat till attack mot fiffel inom banksektorn och fallskärmar för direktörer, och var kritisk mot att kommuner sänker försörjningsstödet till familjer som får stöd av Majblomman.

– Det är dags att Sverige slutar sila mygg och svälja kameler. Försäkringskassan måste sluta trakassera sjuka. Kommunerna måste ha en kultur där medmänsklighet går före byråkratisk nit. säger Jonas Sjöstedt.

Han kritiserade också Socialdemokraternas samarbete med mittenpartierna, och kallade Centerledaren Annie Lööf ”ojämlikhetens drottning”. Jonas Sjöstedt var särskilt kritisk mot marknadshyror och signaler om försämrad arbetsrätt, och framhöll som tidigare att Vänstern inte backar för att utlösa ett nyval om sådana förslag läggs fram till riksdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV