Radar

Forskare tar fram ny metod för att bevaka bränder

Skogsbrand i Hästveda i Hässleholms kommun - en av bränderna som rasade förra veckan.

Med hjälp av bland annat satelliter och datorprogram som kan känna igen brinnande områden tar forskare nu fram en ny metod för att bevaka bränder, rapporterar Vetenskapsradion.

I slutet av april härjade flera bränder i landet på grund av det varma vårvädret och torra marker. Nu håller forskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH) på att utveckla en ny metod för att bevaka spridningen av bränder och andra naturkatastrofer.

Det handlar bland annat om att kombinera satellitbilder med Deep Learning – datorprogram som kan lära sig att känna igen brinnande områden. I kombination med annan teknik kan datorprogrammet få fram bilder med hög upplösning, vilket gör att det går att se bränderna även när det är molnigt eller mörkt.

– Man kan lättare se trender och koncentrera släckningsarbetena till där de behövs, säger Yifang Bang, professor i geoinformatik på KTH till Vetenskapsradion.

Ett problem är dock att de nya bilderna i nuläget bara kan levereras ungefär var tredje dag. Förhoppningsvis kan detta åtgärdas om några år när fler satelliter kommer i omlopp, enligt Yifang Bang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV