Radar

Sudans militär vill upplösa sittstrejk

Sittstrejkande demonstranter i Sudans huvudstad Khartum i fredags.

Sudanesisk militär har under måndagen försökt upplösa den sittstrejk som i tre veckor pågått utanför landets arméhögkvarter i huvudstaden Khartum, uppger de strejkandes ledare. Militären har tagit bort barrikader byggda av demonstranterna, men inte gått in i gruppen strejkande.

Tusentals demonstranter har deltagit i sittstrejken, som inleddes i början av april som en protest mot presidenten Omar al-Bashir. Sedan att al-Bashir avsatts den 11 april kräver demonstranterna att det styrande militärrådet ska lämna över makten till civila makthavare. Militärrådet säger å sin sida att de tänker sitta kvar under en tvåårig övergångsperiod.

”Militärråden är en kopia av den avsatta regimen. Armén försöker skingra de sittstrejkande genom att ta bort barrikaderna”, säger den största protestgruppen SPA i ett uttalande, och fortsätter:

”Vi uppmanar vårt folk att omedelbart ansluta sig till sittstrejken. Vi uppmanar revolutionärerna att skydda barrikaderna och bygga upp dem på nytt. Vi uppmanar alla runt om i Sudan att visa att de motsätter sig attackerna mot de strejkande och att vi får igenom våra krav om ett civilt styre.”

"Fortsätter vår sittstrejk"

Enligt Shamseddine Kabbashi, talesperson för militärrådet, hade militären och demonstranternas ledare enats om att öppna upp vägar, ett järnvägsspår och två broar i närheten av arméhögkvarter, vilket en paraplyorganisation för proteströrelsen avvisar som lögner.

Militärrådet säger även att demonstranterna hindrar förnödenheter att komma ut i landet och att hus och affärer i närheten av sittstrejken plundrats.

”Vi har inga avtal”, säger organisationen i ett uttalande, ”vi kommer att fortsätta vår sittstrejk tills makten överförs till civila”.

Ordkrig om avtal

I helgen uppgav militärrådet och oppositionsalliansen att de enats om att bilda ett gemensamt militärt och civilt övergångsråd. Men under måndagen kom parterna med olika besked om vad de faktiskt hade kommit överens om. Efter ett nytt möte på måndagen uppgav Kabbashi att båda sidor nu är överens om att överväga den andra sidans ståndpunkter.

Samtalen ska fortsätta under tisdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV