Radar

V vill satsa mer på sjuka och arbetslösa

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet anklagar den S-ledda regeringen för att öka klyftorna.
Partiet ska nu ta fram en politik för att göra Sverige till världens mest jämlika land.

– Det är hela vårt blodomlopp. En dag ska vi vara där igen, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, som på torsdagen presenterade partiets ekonomiska vårmotion och förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget.

Det är första gången på flera år som V lägger fram en egen budgetmotion. Orsaken är att den rödgröna regeringen nu valt att budgetsamarbeta med C och L i stället för med V.

I V:s vårmotion anklagar partiet regeringen för att inte göra något åt de ekonomiska klyftorna i samhället och för en ”högervridning” av politiken.

Röd skatteväxling

Ulla Andersson pekar bland annat på att S gått med på att ta bort värnskatten för höginkomsttagare nästa år. De drygt sex miljarder kronor som staten förlorar i skatteinkomst skulle, enligt henne, ha räckt till en lönehöjning på 4 000 kronor för landets heltidsanställda undersköterskor.

V vill driva igenom en ”röd skatteväxling”.

– De som har stora kapitalinkomster och de som tjänar långt över medelinkomsten ska betala mycket mer än i dag, säger Andersson.
Hon pekar också på att socialförsäkringarna urholkats sedan 1990, eftersom ersättningarna inte höjts i takt med lönerna.

Nya förslag i höst

För att nå målet att Sverige ska bli världens mest jämlika land, ska V nu ta fram nya förslag för att förändra sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Det handlar bland annat om höjda ersättningsnivåer. De förslagen presenteras dock först i höstens budgetmotion.

V ska då också lägga ett nytt förslag på en utbildningsreform, enligt Andersson.

När det gäller ändringar i den nu gällande statsbudgeten för 2019 så vill V satsa två miljarder kronor mer än regeringen. Partiet vill bland annat lägga mer pengar på äldreomsorgen, komvux och yrkesutbildning, klimatpolitiken och investeringsstöd för byggande av hyresrätter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV