Radar

Miljökämpen Polly Higgins död

 Polly Higgins myntade begreppet ekocid, som ställer företagare och andra som gör sig skyldiga till miljöförstöring till svars.

Polly Higgins, juristen som jämfört miljöbrott med krigsförbrytelser och står bakom begreppet “ekocid”, har avlidit vid en ålder av 50 år efter en korts tid sjukdom.

Polly Higgins utvecklade det juridiska ramverket för ekocid, det vill säga storskalig miljöförstöring, som ett brott mot mänskligheten. Hennes arbete blev startskottet till det som idag heter Eradicating ecocide global initiative, en organisation som arbetar med att införa ekocid som juridiskt begrepp.

– Vi har legaliserat skadegörelse på den här planeten. Företagen sätter sina aktieägare framför allt annat. Om vi inför ekocid som ett brott där individer ställs till svars, kommer de att tvingas sluta att investera i skadliga affärsidéer eftersom de för med sig höga risker och istället vända sig mot innovationer som gynnar planeten, sa Polly Higgins i en intervju i Landets Fria under ett av sina Sverigebesök.

"Berörde alla hon mötte"

I Sverige bildades organisationen End Ecocide Sweden efter den första konferensen för Naturens rättigheter i Sverige i april 2015, där Higgins inledningstalade. 

”Hon hade en unik förmåga att inspirera, och hon berörde alla hon mötte. Polly Higgins, “Earth’s Lawyer”, gav hopp om att ett samhälle i harmoni med naturen är inom räckhåll”, skriver End Ecocide Sweden i ett pressmeddelande.

I Sverige tilldelades Higgins Utstickarpriset 2016 och samtalade med en mängd aktörer, från regeringsrepresentanter till aktivister, näringsliv och forskare, under ett flertal Sverigebesök.

End Ecocide Sweden bjuder in till en minnesstund för Polly Higgins på Livsröset – Gärdet i Stockholm, Valborgsmässoafton 30 april kl 15.30

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV