Radar

Militärråd lyckas inte blidka proteströrelse

Demonstranter utanför arméns högkvarter i Khartum förra veckan.

Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum hoppas samla en miljon deltagare när de åter ger sig ut för att kräva ett civilt styre. Missnöjet kvarstår trots att landets styrande militärråd meddelat att det på flera punkter har kommit överens med den växande proteströrelsen.

Manifestationen utanför militärhögkvarteret i Khartum inleddes bara timmar efter det att överenskommelsen, om att bland annat upprätta en kommitté där företrädare för oppositionen och militären gemensamt ska staka ut framtiden, nåtts. Men det är inte nog, enligt proteströrelsen Allians för frihet och förändring (AFC) som fortsätter pressa på för övergång till civilt styre.

”Vår sittprotest kommer att fortsätta, för att värna vår revolution och för att säkerställa att alla våra krav uppfylls”, skriver AFC i ett uttalande.

Domare deltar

Domare som har anslutit sig till demonstranterna ska på torsdagen tåga från Högsta domstolen till försvarsdepartementet för att delta i protesterna, uppger en av domarna.

Siddiq Farouk, en av ledarna för proteströrelsen, sade i onsdags att demonstranterna förbereder en generalstrejk runt om i landet om rådet inte lämnar över styret till en civil förvaltning.

Efter onsdagens möte i presidentpalatset i Khartum uppgav militären att enighet nåtts i flera frågor, men uppenbarligen inte vad gäller kärnfrågan – att militärrådet ska lämna över makten.

– Vi har nått en överenskommelse om de flesta av de krav som las fram i det dokument proteströrelsen Allians för fred och förändring tagit fram, sa Shamseddine Kabbashi, talesperson för militärrådet.

Tre militärer avgår

Exakt hur många krav militärrådet gått med på är inte offentliggjort, men ett av dem var att tre av rådets medlemmar ska avgå, vilket skedde kort efter mötets slut. De tre ska enligt proteströrelsen ha haft stor del i att tiotals demonstranter dödats av militären. Proteströrelsen vill att de tre även ska åtalas.

Militärrådet har styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten den 11 april. Protesterna mot rådet har växt sedan det vägrat släppa ifrån sig makt och sagt att det ska styra under en tvåårig övergångsperiod.