Radar

Aktivister vill kasta grus i samhällsmaskineriet

Aktivister från Extinction rebellion blockerade bron till riksdagshuset i Stockholm den 15 april.

Fler civila olydnadsaktioner för klimatet kommer lovar Extinction rebellion. Efter förra veckans aktioner blickar rörelsen framåt. ”Det kommer mera”, säger aktivisten Li Vinthagen.

I Stockholm blockerades bron till riksdagshuset, i Göteborg stoppades trafiken mitt i rusningen och i Malmö limmade aktivister fast sig vid TV-huset. Det är några av de civila olydnadsaktioner som den nya rörelsen Extinction rebellion utförde i förra veckan. I över 30 länder genomfördes liknande aktioner.

Li Vinthagen deltog i Stockholm och Göteborg och ingår i nätverkets strategigrupp. Hon framhåller att man upprätthöll det fredliga förhållningssätt rörelsen står för och tycker att aktionerna präglades av vänlighet och entusiasm. Hon utlovar att aktionerna kommer att fortsätta.

– Vi är väldigt pepp på att trappa upp, säger hon. Rörelsen kräver bland annat att utsläppen ska ner till noll 2025 och att medborgarråd som har mandat att övervaka klimatpolitiken ska inrättas för att demokratisera politiken.

Li Vinthagen har liksom många i rörelsen en bakgrund i traditionella miljöorganisationer. Hon menar att det inte längre räcker att arbeta inom det politiska systemet.

– Vi har inte längre några illusioner om att våra folkvalda genom mer upplysning ska ta det ansvar som krävs. Vi behöver kasta in grus i samhällsmaskineriet för att kunna sätta tryck på politikerna.

Extinction rebellions största aktioner har genomförts i London. I tisdags hade över 1000 personer arresterats där efter att flera centrala platser blockerats av aktivister. Att människor blir gripna är en del av rörelsens strategi, understryker Li Vinthagen.

– Det måste bli så pass jobbigt för det politiska etablissemanget att man inte kan ignorera oss. En del av det är att att ta polisens resurser i anspråk så att det i slutändan kostar att inte lyssna på oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV