Radar

Svenska lantbrukare odlar sötpotatis

Sötpotatis är den 7:e mest odlade grödan i världen.

De senaste åren har importen av sötpotatis ökat. Vi importerar främst från USA, Egypten och länder i södra Europa eftersom sötpotatisen kräver mycket värme. Men nu börjar försöken med att odla sötpotatis i Sverige gå framåt.

Andreas Wiklund på Stora Tollby gård i gotländska Fole är en av de tiotal svenska lantbrukare som odlar sötpotatis i större skala.

– Det är en planta man sätter. Den har knölar som sväller upp precis som potatisar. Det är olika färger inuti, det finns de som är vita, de som är orangea och jag tror till och med det finns de som är lila, säger han till P4 Gotland.

Förutom på Gotland, odlas sötpotatis även i Småland, Skåne och på Öland där jordarna är tillräckligt varma. Men för att komma upp i stor produktion kvarstår en del hinder. Sötpotatisen är känslig, ungefär som färskpotatis och måste plockas upp för hand på hösten. Sedan ska de stå i 29 graders värme i en veckas tid för att bilda ett skal innan man kan börja hantera dem, enligt Andreas Wiklund.

Sötpotatiskonsumtionen ökar

De stora matkedjorna säljer i regel ingen svenskodlad sötpotatis i dag utan importerar sorter från USA, Egypten och länder i södra Europa.

I Sverige liksom övriga Europa ökar sötpotatiskonsumtionen kraftigt och svensk dagligvaruhandel har deklarerat ett stort intresse för svenskodlad sötpotatis, enligt SLU. 

Om den svenska varianten ska klara konkurrensen i dagligvaruhandeln krävs ökade volymer och ekonomiska satsningar från flera delar av handelsleden, enligt Helena Karlen som driver ett forskningsprojekt om svensk sötpotatisproduktion vid SLU.

– Producenterna är intresserade men vågar kanske inte satsa. Och handeln vill ju ha volym och leveranssäkerhet. De vill veta vad det är de säger ja till, säger hon till Ekonomiekot.

Sötpotatis

Sötpotatis är den 7:e mest odlade grödan i världen med eftertraktade egenskaper som god smak, användbarhet och lagringsduglighet (upp till ett år), höga halter av vitaminer (A,C), en sockersammansättning som inte påverkar blodsockret samt hög halt antioxidanter som karotenoider.

Namnet till trots är sötpotatis, Ipomoea batatas, inte alls släkt med vår vanliga potatis även om växtsätten till viss del påminner om varandra. Sötpotatisen planteras inte som knölar utan sätts som sticklingar eller rotade sticklingar och växer med en ranka längs med marken. Plantering i början på juni och skörd i oktober. Sötpotatis tål inte frost.

Källa: SLU