Radar

Frivilliga sätts in för att släcka i Gislaved

En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.

Runt 50 personer kommer under dagen att arbeta med släckningen av skogsbranden i Gislaved, bland annat med hjälp av frivilliga. Vid branden utanför Motala har räddningstjänsten främst arbetat med bevakning under natten.

Omkring 50 hektar brinner fortfarande utanför Gislaved.

– Under natten har vi ringat in branden för att den inte ska sprida sig, men det har varit för farligt att gå in och släcka, säger Gunnar Hansson, inre befäl på Räddningstjänsten Jönköping, till TT.

Pyr i marken

Branden brinner inte med öppna lågor, utan ligger och pyr i marken. Då blir det rökigt och svårt att se i mörkret. Men nu när det blivit ljust kommer arbetet med att släcka själva branden återupptas, berättar han.
 
– Vi har tagit in personer från FAK, Frivilliga automobilklubben, i Jönköping. De brukar kunna hjälpa oss. Totalt blir vi runt 50 personer i dag. Men vi har ett stort jobb framför oss.

Polisen utreder

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat runt Gislaved. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda.

– Polisen kan gå in på de ställen där det är släckt och kallt med sina tekniker i dag, säger Gunnar Hansson.

Helikopterhjälp

Även vid branden vid Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon och begränsat släckningsarbetet under natten. Branden på runt fyra hektar härjar i ett svårtillgängligt område.

SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand under de närmaste fem dygnen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV