Radar

Antalet döda stiger åter i Sri Lanka

Militärer från den lankesiska flottan bevakar kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade, Colombo.

Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka har avlidit under natten, uppger polisen i ett uttalande. Det totala antalet döda i attackerna mot kyrkor och hotell på påskdagen är nu uppe i 310.

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40 efter påskdagens attacker, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser. Även en syrisk medborgare förhörs i samband med dåden, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

Vid midnatt trädde nödlagar i kraft som ger polisen utökade möjligheter att frihetsberöva och förhöra misstänkta utan domstolsbeslut. Ett nattligt utegångsförbud infördes också.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls med anledning av våldet. Klockslaget är den tidpunkt då den första av sex bomber som riktades mot kyrkor och hotell exploderade i söndags.

Den första minnesstunden för offren genomförs under tisdagen.
Polisen utreder om den lokala extremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ), som misstänks för dåden, har fått internationell hjälp.

Enligt en talesperson för regeringen vore det inte möjligt för en så ”liten organisation” att genomföra så väl samordnade självmordsattacker.

Enligt president Maithripala Sirisenas medarbetare finns uppgifter om att internationella terrorgrupper stöttat lokala terrorister.

Myndigheterna utreder varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en ”utländsk underrättelsetjänst” rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor.

Varningen uppges inte ha framförts till premiärminister Ranil Wickremesinghe eller andra toppministrar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV