Energi

På Påskbordet: Inlagd s*ll utan fisk

Gör egen snabb senapssill – utan sill – till påsk.

Aubergine kan få en förvånansvärt sillaktig konsistens. Dessutom går det fortare att lägga in aubergine än sill som har simmat i havet. Det räcker att låta den stå över natten. Här är några recept från bloggarna Vegokoll, Dagens vegan och Veganvrak.

Du behöver:
en aubergine
salt
5 msk stark och söt senap, gärna Taffelsenap
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
1/2 dl sojagrädde eller havregrädde
salt
peppar
dill

Gör så här:
Skär auberginen i strimlor. Koka den i kraftigt saltat vatten tills strimlorna blir mjuka och sladdriga – cirka fem minuter. Var försiktig så att de inte kokar sönder. Låt strimlorna rinna av.
Rör ihop senap, socker och vinäger och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner grädden. Smaksätt med kryddorna och den hackade dillen. Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.

Klassisk inlagd s*ll

Du  behöver:
2 auberginer
4 dl vatten
2 dl ättika
2 dl socker
12 kryddpepparkorn
1/2 dl senap
1 dl dill
några noriblad (sjögräs)

Gör så här:
Skala och skiva auberginerna, låt dem mjukna i ugnen i 200 grader i cirka tio minuter. Gör din lag genom att koka upp vattnet, sockret, kryddpepparkornen och ättikan tills sockret smält. Blanda i senap och dill eller annan valfri smaksättning. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i sillstora bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå i ett dygn. Tillsätt nori för lite havssmak.

Skärgårdss*ll

Du behöver:
1 aubergine
2 msk finhackad rödlök
1,5 dl sojayoghurt
0,5 dl vegansk majonnäs
2 tsk pressad citron
2 msk svart tångkaviar
1 msk finhackad dill
några droppar liquid smoke
salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:
Skär auberginen i sillstora bitar. Koka dem mjuka och sladdriga i saltat vatten några minuter. Blanda sojayoghurt och majonnäs. Rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda ingredienserna. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda ner dem. Smaka av med lite liquid smoke, pressad citron, salt och svartpeppar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV