Zoom

”En resilient framtid behöver vara småskalig”

På folkhögskolekursen ”Ekobruk: kom igång med självhushållning” på Hola folkhögskola i Västernorrland lär sig deltagarna hur de kan göra egna bivaxdukar att använda runt matvaror och bunkar istället för plastfolie.

Allt fler vill lära sig om självhushållning. För varje år har antalet folkhögskolekurser inom området ökat och det är en bredd av människor som söker sig till dem – unga som gamla, stadsbor som lantisar. När Hola folkhögskola startade sin ekobrukslinje år 2010 var de ensamma med att ha en årslång distanskurs i självhushållning med helgträffar. Det är de inte längre – istället startade de en trend.

– Nästa generation kommer få en jättematch att ta tillbaka den kunskap som gått förlorad.

Orden är Kjell Englunds, 59, deltagare på folkhögskolekursen ”Ekobruk: kom igång med självhushållning” på Hola folkhögskola i Västernorrland. Det är lördag och kurshelg. Hälften av kursdeltagarna trängs i ett av skolans kök där de lär sig hur de kan göra egna bivaxdukar att använda runt matvaror och bunkar istället för plastfolie.

Kjell Englund bor tillsammans med Irene Andersson, 57, på hennes barndomsgård utanför Söderhamn. Där vill de ta tillbaka lite av marken de utarrenderat för att bli mer självförsörjande. Irene och Kjell är del av en bred och växande rörelse av människor som alla har gemensamt att de vill lära sig mer om självhushållning. För varje år sedan kursen på Hola startade 2010 har söktrycket ökat.

– Nu är det ungefär 60 sökande till 20 platser, berättar kursansvariga Linda Nordström.

Kjell Englund och Irene Andersson strävar efter att bli mer självförsörjande på sin gård utanför Söderhamn
Kjell Englund och Irene Andersson strävar efter att bli mer självförsörjande på sin gård utanför Söderhamn. Foto: Sofia Nygren

Det första året var de ensamma om att ha en årslång distanskurs i självhushållning med helgträffar. I dag startar det upp liknande kurser varje år. Ett 20-tal kurser med självhushållningsfokus ligger just nu uppe på de svenska folkhögskolornas egen webbplats folkhögskola.nu. Merparten av kurserna följer självhushållningsåret: de startar runt mars och tar slut i november. Flera av kurserna är dessutom förlagda helt eller delvis på gårdar.

Över hela landet

På Bäckedals folkhögskola i Sveg kan du lära dig av äldre tiders kunskaper och vår tids möjligheter för att leva ett mer självförsörjande liv på kursen ”Hållbar kunskap”, som delvis är förlagd i kulturreservatet Lillhärjåbygget i väglöst land. Den kursen gör sällskap med kursen självhushållning på Kretsloppshuset i Sunne och kursen om ekologisk odling och hållbar livsföring i Skattungbyn som en av de äldre kurserna. 

En av nykomlingarna är ”Agroekologi” på gården Rikkenstorp utanför Grängesberg, där du kan lära dig om småskalig odling. Den ges i samarbete med Karlskoga folkhögskola. Längre söderut utanför Jönköping kan du prova på att leva ett mer jordnära och hållbart liv på Allmogegårdens småbrukarlinje, som startade för två år sedan genom Mullsjö folkhögskola.

För varje år sedan kursen om självhushållning på Hola startade 2010 har söktrycket ökat, berättar kursansvariga Linda Nordström
För varje år sedan kursen om självhushållning på Hola startade 2010 har söktrycket ökat, berättar kursansvariga Linda Nordström. Foto: Sofia Nygren

Kurserna är spridda över hela landet från Övertorneå vid finska gränsen, där kursen ”Hållbart liv” ges på Tornedalens folkhögskola, till Holma folkhögskola utanför Höör i Skåne där du kan lära dig odla för självförsörjning.

Linda ser bara positivt på trenden.

– En resilient framtid behöver vara småskalig och på landsbygden; och det är relevant att träna sig i det på en gång. Det handlar om att använda en del av det handlingsutrymme som var och en av oss faktiskt har.

”Vill bestämma mer själv”

På Ekobruk på Hola folkhögskola så är det både unga som gamla, stadsbor som lantisar, som söker sig till kursen. Det är en majoritet kvinnor, men både människor som redan bor på landsbygden i Ångermanland och Västerbotten samt stadsbor som vill flytta ut.

Cecilia Engvall, 53, är ensam på kursen om att komma från Stockholm.

– När jag sökte kursen kunde jag i stort sett ingenting om självhushållning. Men jag var trött på att vara beroende av andra och vara så sårbar som jag är idag. Jag vill bestämma mer själv, kliva av lite och byta ut en del utav lönejobbet mot jobb hemma.

Cecilia Engvall sökte kursen eftersom hon vill "kliva av lite" och byta ut en del av lönejobbet mot jobb hemma Foto: Sofia Nygren
Cecilia Engvall sökte kursen eftersom hon vill "kliva av lite" och byta ut en del av lönejobbet mot jobb hemma Foto: Sofia Nygren

Kursledaren Linda Nordström berättar att ganska många kursdeltagare har tagit beslutet att de inte vill jobba heltid, då de istället vill börja ta steg mot självförsörjning.

– Då är att gå en kurs ett bra sätt att få tjänstledigt från jobbet, förklarar hon.

Kjell och Irene vill också gå ner i arbetstid och istället arbeta mer hemma på gården. 

– Förutom att lönearbeta mindre drivs vi av att kunna föra vidare det vi lär oss på kursen till våra barnbarn, berättar Irene.

– Ja, jag tycker det är viktigt att lära nästa generation – och nästa ändå – att självhushålla och odla, fortsätter Kjell. Och leva enkelt, men ändå vara tillfreds med livet.

<strong>Kurser att söka innan 15 maj</strong>

5 kurser du kan söka till hösten:
• Hållbart liv på Tornedalens folkhögskola. ”Vi lär oss odla, förädla och ta tillvara på naturens resursers mitt på polcirkeln i Norrbotten. Genomförd utbildning ger dig tillräckliga kunskaper för att kunna starta ett landbygdsboende där du själv bestämmer graden av självhushållningen.”
Internat.
Studietakt: 100%.
Kurstid: 19 aug 2019–7 jun 2020.
• Ekobruk: Kom igång med självhushållning på Hola folkhögskola. ”En bred kurs för dig som strävar efter självförsörjning och vill kunna leva och må bra med mindre lönearbete.”
Distans. 10 obligatoriska träffar.
Studietakt: 50%.
Kurstid: 19 aug 2019–14 jun 2020.
• Hantverk, återbruk och odling på Sommenbygdens folkhögskola. ”Kursen vänder sig till dig som vill lära dig odla och fördjupa dig i hantverk och hur du kan leva hållbart och meningsfullt på landsbygden.”
Distans. 8 obligatoriska träffar.
Studietakt: 50%.
Kurstid: 26 aug 2019–29 maj 2020.
• Småskalig ekologisk odling på Färnebo folkhögskola. ”Kursen vänder sig till dem som vill odla i lite större skala för egen självförsörjning och/eller till dem som vill arbeta med grönsaksodling.”
Distans. Inga obligatoriska träffar.
Studietakt: 50%.
Kurstid: 12 okt 2019–13 sep 2020.
• Ställ om: permakultur, entreprenörskap och självhushållning på Holma folkhögskola. ”Drömmer du om att jobba med det du tror på och brinner för? Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om permakultur, entreprenörskap och självhushållning. Den passar dig som vill lönearbeta mindre och producera mer av det du behöver.”
På plats.
Studietakt: 100%.
Kurstid: 19 aug 2019–20 dec 2019.
Sökord för att hitta fler kurser på folkhögskola.nu: självhushåll, självförsörjning, ekohushåll, vardagsekologi, ekobruk, småbruk, minibruk, odling, agroekologi