Radar

Wallström: Ingen quick fix för barnen i lägret

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Utrikesminister Margot Wallström (S) avvisar kritiken att regeringen inte skulle göra något för att hjälpa barnen med svensk anknytning i det kurdiska lägret i Syrien.

– Vi drar inte benen efter oss efter utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på det här som vissa tycks tro, säger hon till TT.

I helgen kritiserade flera riksdagspartier regeringen för att inte tillräckligt snabbt hjälpa de IS-anslutna svenskarnas barn som finns i lägret al-Hol i den kurdkontrollerade delen av Syrien. Totalt handlar det om 60 till 80 barn.

Utrikesministern avvisar föreställningen att det skulle vara möjligt att bara åka ned och in i lägren och hämta hem barnen. Utrikesdepartementet arbetar enligt Wallström längs flera spår. Det handlar om konsulära kontakter, där man under lång tid haft kontakt med IS-rekryteraren Michael Skråmos barns morfar, som larmat om nödsituationen för barnen i lägret.

Hela kedjan

Det handlar om kontakter med internationella Röda Korset och andra hjälporganisationer som är aktiva i lägren samt med de kurdiska myndigheterna.

Och det handlar om kontakter med berörda kommuner och landsting.

– Vi måste ju få hela kedjan att fungera. Men var och en måste behandlas för sig, som individer. Identiteter måste fastställas och vi måste undvika familjeseparationer. Men det kan ju också finns föräldrar som inte vill till Sverige. Allt detta måste hanteras med barnens bästa för ögonen men också med respekt för folkrätten, säger Wallström.

För mycket folk

Parallellt med det arbetet försöker Sverige hjälpa till med mat och mediciner på plats.

– Det här lägret är byggt för ungefär 25 000 personer och på bara några månader har man tagit emot 65 000 personer.

Exakt hur den svenska regeringen arbetar just nu vill Margot Wallström inte gå in på, bland annat av säkerhetsskäl. Men enligt Wallström är situationen ungefär densamma för alla länder som berörs.

– Jag tror att man måste försöka lugna sig och inte hetsa fram något. Det finns ingen snabb och enkel metod. Det är ingen som bara kan åka ned dit och in i lägret och hämta hem sina medborgare. Men vi drar inte ut på något utan arbetar så snabbt vi kan, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV