Radar

Allt färre avrättas i världen

Welikada-fängelset i huvudstaden Colombo i Sri Lanka.

Antalet verkställda dödsstraff minskade med nästan en tredjedel förra året. Det är den lägsta siffran på tio år uppger Amnesty International.  

– Det har varit en positiv trend i en riktning som visar att det kanske bara är en tidsfråga innan dödsstraffet förpassas till historien, säger Kumi Naidoo, generalsekreterare för Amnesty.

Burkina Faso avskaffade till exempel dödsstraffet 2018, medan både Malaysia och Gambia har utfärdat ett tillfälligt stopp för avrättningar. Hälften så många avrättningar genomfördes i Iran förra året jämfört med året innan. Mer än en tredjedel av alla avrättningar i världen sker dock fortfarande i Iran.

Men även om antalet utförda dödsstraff var färre än på många år, finns det länder som enligt Amnesty går i fel riktning. De länder som utför flest avrättningar är Kina, Iran, Saudiarabien, Vietnam och Irak. Kina är fortfarande det land som avrättar flest. Men eftersom det är hemligt hur många som avrättas där har inte människorättsorganisationen kunnat kartlägga exakt hur många det handlar om.

Dödsstraffet på väg tillbaka i vissa länder

Hồ Duy Hải är en av de 600 personer som dömts till döden i Vietnam och som riskerar att avrättas. Han har dömts för stöld och mord. Hồ Duy Hải säger att han torterades och tvingades underteckna ett dokument där han erkände sig skyldig. Han tog senare tillbaka erkännandet. Kommittén för rättsliga frågor i parlamentet bedömde 2015 att det förekommit allvarliga kränkningar i rättsprocessen.

– Det har gått elva år sedan han greps och vår familj splittrades. Jag kan inte längre bära den här smärtan. Att bara tänka på att min son lider bakom lås och bom smärtar så. Jag vill att det internationella samfundet hjälper min familj att återförenas. Det är mitt enda hopp, säger hans mamma Nguyễn Thị Loan till Amnesty.

I vissa länder är dessutom dödsstraffet på väg tillbaka. Sri Lankas president Maithripala Sirisena säger att han vill återinföra dödsstraffet och kopiera Filippinernas president Rodrigo Dutertes kritiserade krig mot droghandeln. Senast någon avrättades i landet var för över 40 år sedan. Regeringen har till och med publicerat en annons där man söker bödlar med ”mental styrka” och ”utmärkt moralisk karaktär”.

Sudan har återinfört dödsstraff efter ett uppehåll 2017. Noura Hussein är en av dem som dömts till döden för mord. Hon giftes bort som femtonåring och våldtogs av sin make medan hans släktingar höll fast henne. Senare knivhögg hon sin man till döds.

"Jag hade inte gjort någonting för att förtjäna att dö"

– Jag var i fullständig chock när domaren berättade att jag dömts till döden. Jag hade inte gjort någonting för att förtjäna att dö. Jag kunde inte tro att vi kvinnor kunde utsättas för en sådan oerhörd orättvisa, sade hon till Amnesty.

Domen väckte raseri över världen och ändrades senare till ett femårigt fängelsestraff. Men åklagare vill ändra tillbaka det till ett dödsstraff.

Radar

Vårt kollektiva självbedrägeri kring djur

Är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs, skriver Martin Smedjeback, ordförande i Save Movement Sverige.

Såg du på TV4-nyheterna måndagen den 4 december? I så fall kunde du se kycklingar som slungades omkring på rullband i en gigantisk maskin och klämdes till döds. Skadade och sjuka kycklingar lämnades i backar där de åt på varandra. Det var Djurrättsalliansen som hade filmat med dold kamera inne på en av Kronfågels kläckerianläggningar. Om du är som de flesta så mådde du illa av att se bilderna. Kanske du till och med bytte kanal för att du inte ville se det? Reaktionerna visar att vi bryr oss om djur och lidandet de utsätts för. 

Kronfågels VD Fredrik Strømmen säger om bilderna: ”Så det jag ser här är någonting som absolut inte följer våra rutiner.” Det är som det alltid brukar låta när djuren plågas i Sveriges djurfabriker. Det är enskilda undantag som ska åtgärdas snabbt — vill de få oss att tro. ”Jag och alla våra medarbetare har ju djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” säger också Kronfågels VD. Är det någon som fortfarande tror på detta? Jag tror att många av oss konsumenter VILL så gärna tro det eftersom vi inte gärna ändrar våra vanor. Därför är vi extra lättlurade när det gäller påståenden som dessa. 

Men är det inte dags att vi slutar med vårt kollektiva självbedrägeri och istället är ärliga mot oss själva? Det går inte att undgå våld och lidande i djurindustrin, oavsett hur många kontroller som utförs. När vi betraktar kännande varelser som en produkt (dessutom billig) som ska framställas i snabb takt för högsta profit så leder det med säkerhet till stort lidande. Vi har alla en moralisk plikt att granska hur djuren behandlas i djurindustrin eftersom det är vi som stödjer den med våra inköp.

Sanningen är endast några googlingar borta. När du har sett hur djuren har det så fråga dig: stämmer detta överens med dina värderingar? Om inte så är det dags att öppna dörren för en ny kulinarisk värld – alla fantastiska smaker och former från växtriket! Mycket av det känner du redan igen, men du kan få en chans att testa nya växtbaserade produkter och recept som inte har en stark bismak av lidande och död. 

Radar

Ökad stress och press på svenska arbetsplatser

73 procent av kvinnorna inom vård och omsorg upplever arbetet psykiskt ansträngande, jämfört med 63 procent av männen.

Allt fler svenskar arbetar ofta under tidspress. Över hälften har ett psykiskt ansträngande arbete och fyra av tio har svårt att koppla bort arbetet när de är lediga. Det visar nya siffror från SCB.

– Det är oroande att så många svenskar upplever att de jobbar under sämre villkor. Att ofta jobba under tidspress och psykisk stress blir snabbt ett arbetsmiljöproblem som går ut över möjligheten att göra ett bra arbete, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup, som sammanställt siffrorna i ett pressmeddelande.

Drygt 60 procent av alla svenskar arbetar ofta under tidspress, enligt SCB. Andelen har vuxit under de senaste två åren. Över hälften av svenskarna uppger att de har ett psykiskt ansträngande arbete. Det är den högsta andelen sedan undersökningen genomfördes för första gången 1980. 

– Att arbeta under stress kan leda till mer sjukfrånvaro, vilket drabbar den enskilda individen men även arbetsgivare och samhället. Vi vill uppmuntra arbetsgivarna till att ha tydliga handlingsplaner för att minska den psykiska ohälsan på arbetsplatsen, säger Mikael Jansson.

Kvinnor är mer psykiskt stressade på jobbet än män (57 respektive 49 procent). Inom vård och omsorg är könsskillnaderna än större. 73 procent av kvinnorna i branschen upplever arbetet psykiskt ansträngande, jämfört med 63 procent av männen.

Fler har svårt att koppla av vid ledighet

• Andelen som svarar att de har ett stillasittande arbete har ökat från 25 till 41 procent under de senaste 20 åren.  
• Andelen som svarar att de har ett psykiskt ansträngande arbete har ökat med 9 procentenheter, från 43 till 52, under de senaste tio åren.  
• 60 procent uppger att de ofta arbetar under tidspress.  
¨• Andelen som uppger att de har svårt att koppla bort arbetet vid ledighet har ökat från 29 till 43 procent på 20 år.
Källa: Rapporten Arbetsmiljö 1980–2022 från Statistiska Centralbyrån, SCB.