Radar

Medarbetare till Assange gripen i Ecuador

Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London på torsdagen.

En man som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits i Ecuador, uppger landets inrikesminister. Enligt obekräftade uppgifter är mannen svensk. Assange själv greps under tumult på Ecuadors ambassad i London på torsdagen.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger att mannen som har gripits och som nu utreds har rest tillsammans med landets tidigare utrikesminister Ricardo Patiño, som också var den som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

– Vi har tillräckligt med bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon.

Utpressningsförsök

Mannen greps när han var på väg att lämna Ecuador för att åka till Japan. Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till en tjänsteman i Ecuadors regering, rör det sig om en svensk mjukvaruutvecklare. Mannen har ännu inte blivit åtalad för något men misstankarna ska enligt AP gälla utpressningsförsök från Wikileaks sida mot president Lenín Moreno, skriver nyhetsbyrån. 

UD säger sig inte ha några uppgifter om gripandet.

– UD har ingen kännedom om fallet, säger Sofia Nahringbauer på UD:s presstjänst till TT på morgonen.

Wikileaksgrundaren Julian Assanges advokater har uppmanat hemlandet Australien att göra mer för honom. Men Australiens premiärminister Scott Morrison säger att Julian Assange får konsulär hjälp i samma utsträckning som alla andra australier utomlands, rapporterar lokala medier.

– Han kommer inte att få någon specialbehandling. Han kommer att behandlas likadant som alla andra och få samma stöd som alla andra, säger Scott Morrison till tv-kanalen ABC.  

Corbyn emot utlämning

Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn anser att den brittiska regeringen inte bör utlämna Assange till USA, rapporterar BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan.

Julian Assange greps på torsdagen efter en begäran av amerikanska myndigheter, enligt polisen i London. Tv-bilder visar hur en upprörd och sliten Assange – med långt vitt skägg – bärs ut av minst sju poliser till en väntande polisbil.

Det var slutpunkten på de många udda turerna kring australierns nästan sju år långa vistelse på ambassaden, som blivit en diplomatisk huvudvärk för de inblandade länderna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV