Radar

Nya Gotlandsfärjan tillfälligt ur bruk

Den nya Gotlandsfärjan som drivs av naturgas tas tillfälligt ur bruk.

Den nya gasfärjan M/S Visborg har tagits ur trafik för att lösa ett problem med dörrarna. Den började köras den 28 mars och drivs av flytande naturgas.

Efter att tidigare haft bekymmer med portarna på bildäck så är det nu de fjärrmanövrerade dörrarna som ställer till problem, enligt SVT. 

– Det är klart att det är tråkigt när någon sånt här händer, men alla nya fartyg har en inkörningsperiod, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland till SVT. 

För att täcka upp att färjan tas bort från trafiken så kommer M/S Visby att sättas in så länge. Ändringen väntas inte påverka körschemat. Destination Gotland vet inte exakt när M/S Visborg kommer tillbaka, men målet är att den ska vara i bruk innan nästa storhelg.

– Påsken börjar nästa helg och vi räknar vara färdiga då, säger Christer Bruzelius.

Fartyget drivs av flytande naturgas, LNG, något som enligt rederiet gör att den släpper ut 20 procent mindre koldioxid än de andra färjorna.

En oönskad effekt av satsningar på LNG inom sjöfarten kan dock i stället vara ökade klimatutsläpp, enligt en forskningsrapport som kom förra året från University Maritime Advisory Services (UMAS), ett brittiskt konsultbolag.  Detta eftersom LNG till 90 procent består av växthusgasen metan som har en starkare påverkan på klimatet än koldioxid.

M/S Visborg

M/S Visborg trafikerar i huvudsak linjen Nynäshamn – Visby. 
Fartyget är lite större än dagens M/S Visby och M/S Gotland och kan ta emot 1650 passagerare och 500 personbilar. 
Färjan är byggd 2018 i Kina. Källa:

Destination Gotland 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV