Radar

Gula västarna allt färre på franska gator

Proteströrelsen Gula västarna demonstrerade återigen i franska städer.

Den franska proteströrelsen Gula västarna fortsätter att demonstrera runtom i landet varje lördag, men lördagens uppslutning ser ut att ha varit den lägsta sedan protesterna inleddes den 17 november, rapporterar France Info.  

Enligt inrikesdepartementet samlades 22 300 personer, varav 3 500 i huvudstaden Paris, för den 21:a lördagsprotesten i rad.

Regeringens siffror har dock tidigare tillbakavisats kraftigt av Gula västarna. Förra lördagen påstod inrikesdepartementet att 33 700 personer demonstrerat, jämfört med Gula västarnas uppgifter om att drygt 105 000 deltagit i protesterna, skriver Le Monde. 

Dagens demonstrationer avlöpte mestadels fredligt, även om det inträffade mindre sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Rouen i nordvästra Frankrike, skriver AFP. Därtill greps 43 demonstranter i Paris.

Flera tidigare protester har varit våldsamma med plundring, stenkastning, vandalisering och byggnader som satts i brand.

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.