Radar

Gula västarna allt färre på franska gator

Proteströrelsen Gula västarna demonstrerade återigen i franska städer.

Den franska proteströrelsen Gula västarna fortsätter att demonstrera runtom i landet varje lördag, men lördagens uppslutning ser ut att ha varit den lägsta sedan protesterna inleddes den 17 november, rapporterar France Info.  

Enligt inrikesdepartementet samlades 22 300 personer, varav 3 500 i huvudstaden Paris, för den 21:a lördagsprotesten i rad.

Regeringens siffror har dock tidigare tillbakavisats kraftigt av Gula västarna. Förra lördagen påstod inrikesdepartementet att 33 700 personer demonstrerat, jämfört med Gula västarnas uppgifter om att drygt 105 000 deltagit i protesterna, skriver Le Monde. 

Dagens demonstrationer avlöpte mestadels fredligt, även om det inträffade mindre sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Rouen i nordvästra Frankrike, skriver AFP. Därtill greps 43 demonstranter i Paris.

Flera tidigare protester har varit våldsamma med plundring, stenkastning, vandalisering och byggnader som satts i brand.

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV