Radar

Allt fler vill bo nära naturen

I stort alla svenskar ägnar sig åt friluftsliv i någon form.

Allt fler svenskar tycker att det är viktigt att bo nära ett friluftsområde. Det visar en undersökning av svenska folkets friluftslivvanor som genomförts av Mittuniversitetet på uppdrag av Naturvårdsverket.

Varannan svensk, drygt 52 procent svarade i undersökningen att tillgången till friluftsliv är viktig när man väljer bostadsort. Det är en tydlig ökning jämfört med en liknande undersökning som gjordes år 2007, då knappt 40 procent av de tillfrågade svarade att tillgången till friluftsliv påverkade valet av bostadsort.

Undersökningen visar att i stort alla svenskar ägnar sig åt friluftsliv i någon form. De flesta är ute i naturen på helger och under längre ledigheter.

Aktiviteter som ökat sedan 2007 är terränglöpning, skateboard, bad utomhus i sjö/hav och pool/äventyrsbad, snorkling, dykning, paddling, geocaching (GPS-stödd skattjakt utomhus), vattenskoter, bergsklättring, meditation och yoga i naturen. 

– Att tillgång till friluftsliv blir allt viktigare är en utmaning för alla som jobbar för att utveckla friluftslivet. Vi kommer att ha användning av undersökningsresultaten i vårt arbete med att följa upp friluftslivsmålen, säger Lisa Eriksson, enhetschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Drygt 7 700 personer bosatta i Sverige i åldern 16 år och äldre deltog i enkätundersökningen.

Sveriges 10 mål för friluftslivspolitiken berör till exempel naturvård, regional tillväxt, jordbruk, skog, landsbygdsutveckling, folkhälsa samt utbildnings- och forskningspolitik. 

Det övergripande målet är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv där allemansrätten är en grund, enligt Naturvårdsverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV