Radar

Wikileaks: Assange slängs ut från ambassaden

Poliser utanför Ecuadors ambassad i London där Julian Assange befunnit sig sedan 2012.

Julian Assange kommer att kastas ut från Ecuadors ambassad i London ”inom dagar eller timmar”, uppger Wikileaks på Twitter och hänvisar till en högt uppsatt ecuadoriansk regeringskälla.

Enligt Wikileaks uppgifter har Ecuador redan gjort upp med Storbritannien om ett gripande.

För några dagar sedan anklagade Ecuadors president Lenín Moreno Assange för att ha överträtt villkoren för den asyl han fått av landet och att han brutit mot reglerna många gånger. Han beskyllde Wikileaks för att ha avlyssnat telefonsamtal och spridit privata bilder från hans telefon.

Wikileaks avfärdar anklagelserna och säger att man rapporterat om korruptionsanklagelser mot Moreno och att Ecuador använder uppgifterna som förevändning för att göra sig av med Assange. Enligt Wikileaks tweet hänvisar deras källa till läckan som grund för att Assange ska tvingas lämna ambassaden.

Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012 då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Sedan dess har han bott på ambassaden i London, på senare tid av rädsla för att bli utlämnad till USA.

Det var Ecuadors tidigare president Rafael Correa som gav Assange asyl. Den nuvarande presidenten Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.

I höstas skärptes kraven på Assange. Han skulle bland annat avstå från politisk aktivitet, betala sina egna telefonräkningar och städa efter sin katt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV