Greta Thunberg används som exempel när Stefan Löfven håller tal i EU-parlamentet. Statsministern vill att EU står upp för grundläggande principer – och ser inga bekymmer med en social pelare i samarbetet.
När Löfven talade i EU-parlamentet i Bryssel på onsdagen blev han den nittonde i raden av stats- och regeringschefer i EU som sedan januari 2018 har tittat förbi för att ge sin syn på EU:s framtid.
– Vi måste anstränga oss mer för att försvara våra fundamentala värderingar i EU. Och bästa sättet är att leverera när det gäller jobb, säkerhet, migration och klimatförändringarna och på så vis skapa hopp om framtiden, sade Löfven till parlamentets ledamöter.
Just värderingar var något han tryckte hårt på.
– EU kan bara vara en stark röst för demokratin i världen om alla medlemsstater står upp för demokratins principer på hemmaplan. Vi kan bara vara en trovärdig aktör i Mellanöstern om vi bekämpar antisemitism och islamofobi i våra hemländer. Vi kan bara vara till stöd för fria medier och rättsstater i vårt närområde om vi har fria medier och oberoende domstolar i vår union, sade statsministern.
Värderingar
Ett särskilt stycke handlade om Greta Thunbergs insatser för att samla miljontals ungdomar i kampen mot klimatförändringarna.
– Vi är stolta över de demonstrationer som hon har inspirerat, som samlat miljontals unga över hela världen. Men en sak i deras budskap får vi aldrig glömma: Det är inte upp till deras generation att lösa klimatkrisen. Det är upp till oss. Här och nu, sade statsministern i Bryssel.
Talet möttes överlag av tummen upp från parlamentets ledamöter och partigrupper. EU-kommissionens Valdis Dombrovskis passade till och med på att föreslå Sveriges ”lagom” som en bra ledstjärna.
– När vi ser framåt borde EU inspireras av ”lagom” för att hitta rätt balans för medlemsländerna och medborgarna, genom att göra mer där det är viktigt för medborgarna och mindre på andra områden, sade Dombrovskis i sitt svarsinlägg.
Svensk kritik
Den kritik som hördes kom i stället från de svenska ledamöterna på plats, där inte minst höger- och mittenpartierna starkt ogillar talet om en social pelare i EU.
SD:s Peter Lundgren anklagade Socialdemokraterna för att vilja flytta förhandlingsrätten mellan arbetsmarknadens parter till EU.
– Sociala pelaren är ett stort hot mot svenskarna. Glöm aldrig Stefan, det var du som öppnade den dörren! sade Lundgren i debatten.
– Helt fel väg att gå. Vi ser ju vad kollegorna främst på vänstersidan men också några inom (konservativa) EPP och även min egen grupp vill och det är att reglera i lagstiftning vad lägsta lönerna är och man skriker efter tydliga regler vad gäller föräldraförsäkring och så vidare, sade i sin tur Fredrick Federley (C) efter talet.
"Fel för EU"
Men Löfven håller inte med.
– Vi tar inga nya mandat till EU, ingen ny makt till Bryssel. Alla de förslag som läggs gör det enligt det fördrag som funnits i ett antal år. Men att inte ha den sociala dimensionen på kartan är fel för människorna och fel för EU, säger statsministern på en pressträff efteråt och kallar frågan för ideologisk.
– Jag är intresserad på riktigt av sociala rättigheter. Det är inte de. De här partierna har väl aldrig varit intresserade av det. De har ju bekämpat alla förbättringar i alla decennier i Sverige, säger Löfven i Bryssel.