Radar

May föreslår att brexit skjuts upp igen

Oredan kring EU-utträdet fortsätter i Storbritannien.

Premiärminister Theresa May ber EU om att förlänga Storbritanniens EU-utträde till den 30 juni. Det innebär att landet kan behöva hålla val till EU-parlamentet.

I ett brev ber May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal.

”Storbritannien föreslår att perioden ska vara till och med den 30 juni 2019”, skriver hon.

Om ett utträdesavtal blir godkänt och klart innan dess föreslår May att brexit ska kunna ske tidigare än så.

Britterna förbereder att hålla val till EU-parlamentet, men vill kunna ställa in detta om ett utträdesavtal godkänns som innebär att landet kan lämna EU före den 23 maj, skriver May.

"Tusks idé"

Under morgonen kom det uppgifter om att EU:s permanente ordförande Donald Tusk kommer att föreslå att Storbritannien ska erbjudas en tolv månader lång flexibel förlängning av brexit, enligt flera medier.

Planen måste godkännas av EU-ländernas ledare. Landet skulle med ett flexibelt utträde kunna lämna EU tidigare om det brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet, rapporterar BBC , med hänvisning till en högt uppsatt EU-källa.

Flera andra medier rapporterar om förslaget.

– Det är Tusks idé. Den kommer att presenteras för medlemsländerna i dag, säger en EU-källa till nyhetsbyrån AFP.

Nej tre gånger

Enligt Reuters kan förslaget komma att presenteras för premiärminister Theresa May nästa vecka i Bryssel. Om hon skulle acceptera måste Storbritannien ordna med val till EU-parlamentet i maj, skriver nyhetsbyrån.

Grundplanen var att britterna skulle lämna EU den 29 mars, men utträdesavtalet som May förhandlat fram med EU har inte godkänts i det brittiska parlamentet. Just nu är det den 12 april som gäller för Storbritannien att föreslå en brexitplan som EU måste godkänna. Annars kommer landet att krascha ut den dagen utan en överenskommelse.

May har tidigare i veckan sagt att hon vill ha en förlängning som är så kort som möjligt.

Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har i veckan inlett samtal för att söka en kompromiss kring utträdesavtalet, som det brittiska parlamentet tre gånger har sagt nej till.

Det är snart tre år sedan britterna i en folkomröstning röstade ja till att lämna EU.