Radar

3 000 nya lärarassistenter i höst

En satsning i vårbudgeten ska öppna för närmare 3 000 nya lärarassistenter i höst.

Landets kommuner kommer i år att få 475 miljoner kronor för att anställa lärarassistenter. Det är en satsning som drivits igenom av Liberalerna i förhandlingarna med C och regeringen inför vårbudgeten. ”Det är för att lärarna ska kunna fokusera på det de är utbildade för, nämligen undervisning”, säger L-ledaren Jan Björklund till TT.

Satsningen ska göra det möjligt för kommunerna att rekrytera nära 3 000 lärarassistenter inför höstterminen, rapporterar SVT Nyheter. De ska avlasta i klassrummen så att lärarna fullt ut ska kunna fokusera på undervisningen.

– Det handlar om att lyfta resultaten i skolan. När vi har en lärarbrist är det extra viktigt att de utbildade lärarna får koncentrera sig på det de är utbildade för, säger Björklund.

Satsningen var ett av L:s vallöften och ett krav från partiet i förhandlingarna med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

– Exakt vad lärarassistenterna ska göra är oklart men några uppgifter handlar om att vara rastvakter och följa upp närvaro, säger Björklund.

Det saknas behöriga lärare i Sverige och Björklund menar att satsningen på assistenterna är nödvändig.

– Vi måste höja lärarlönerna och utbilda fler lärare men det tar fem till sex år, då måste vi under tiden göra andra åtgärder.