Radar

Lokala partier ”bevis att demokratin funkar”

Valresultatet för fem månader sedan innebar att lokala partier är med i styret i 49 av landets 290 kommuner.

Fem månader har gått sedan valdagen. I nästan hälften av landets kommuner innebar valresultatet ett maktskifte, samtidigt klev lokala partier in i styret på 49 platser från norr till söder. ”Jag tror att det kommer bli fler och fler lokala partier framöver”, säger Jens Fischer, kommunalråd i Hagfors för Oberoende realister.

Fischer är unik i Sverige. Oberoende realister i Hagfors är nämligen det enda lokala partiet som styr ensamt i en kommun, enligt en sammanställning av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Knappt 17 procent av landets 290 kommuner har dock minst ett lokalt parti som ingår i det kommunala styret.

– Vi söker stöd i olika frågor, alla partier har något som är bra. Det är sakfrågor som gäller, det är den politiken vi bedriver. Jag tror att det behövs på lokal nivå, det blir mer handfast när det handlar om att bygga ut en skola eller en simhall, säger Jens Fischer.

Han beskriver de första fem månaderna efter valet som ”extremt intensiva”.

– Vi har ingen som har koppling till politiskt arbete tidigare, men det har rullat på, vi har ett väldigt bra lagarbete, säger Jens Fischer.

Jens Fischer, kommunalråd i Hagfors för Oberoende realister
Jens Fischer, kommunalråd i Hagfors för Oberoende realister. Fem månader efter valet har lokala partier etablerat sig i styret i 49 svenska kommuner. I en av dem, Hagfors, är det lokala partiet i ensamt styre. Foto: Tommy Pedersen/TT

Fungerande demokrati

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet tror inte på någon framtida explosion av lokala partier:

Vi har redan nu kommit så långt att vi har eller har haft lokala partier i majoriteten av kommunerna, så det kanske inte finns så mycket utrymme för ytterligare spridning. Det har gått rätt långt redan skulle jag säga.

Han vill inte peka ut någon specifik trend för de lokala partierna runt om i landet, däremot tycker han att kritik från etablerade rikspartier ska tas med en nypa salt.

– Att det här kommer upp är ett tecken på att demokratin fungerar och att folk är engagerade. Det finns alltid en slags kritik mot nya partier från gamla partier, säger han.

Lokal förmåga

Johansson poängterar att det är mycket enklare att starta ett lokalt parti än att försöka ge sig in på riksplanet direkt.

– Det lokala är en trygg bas. De flesta partier har inte ambitionen att bli rikspartier. Förutsättningarna att starta något nytt är bättre på ett begränsat område.

Jens Fischer vill däremot inte utesluta att Oberoende realister kan ta klivet in på riksplanet i framtiden.

– Det vet man aldrig, vi får se vart vi är om ett tag. Man ska aldrig utesluta, men just nu är vi fokuserade på Hagfors bästa, säger han.

Fakta: Lokalt styre

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har genomfört en enkätundersökning med samtliga 290 kommuner i landet.

44,8 procent av kommunerna rapporterar att de har borgerligt styre, 39,7 procent att de har blocköverskridande och 12,8 procent att de har vänsterstyre.

Därutöver har 2,8 procent av kommunerna rapporterat in ”övrigt” styre. Övrigt innebär antingen SD-styre eller SD-styre tillsammans med ett annat parti, eller att kommunen styrs av icke riksdagsparti.

Lokala partier förekommer i styret i 16,9 procent eller 49 stycken av kommunerna. 2014 var motsvarande antal 50 kommuner, 2010 var det 40 och 2006 fanns det 42 stycken kommuner med lokala partier i styret.
Källa: Sveriges kommuner och landsting

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV