I flera städer kan man numera få låna kajaker och paddla gratis, men på ett villkor. Att du är beredd att plocka upp skräp som andra slängt samtidigt som du paddlar.
– Jag tycker att kombinationen är helt rätt. Folk som paddlar brukar vara miljömedvetna, säger kajakuthyraren Mats Lodalen i Göteborg till Göteborgs-Posten.
Konceptet med att plocka upp skräp samtidigt som man paddlar kommer från början från Köpenhamn. För tre år sedan slogs paddelinstruktören Tobias Weber-Andersen av hur mycket skräp som flöt runt och bestämde sig för att han ville göra någonting åt det. Våren 2017 startade han därför organisationen Green Kayak som har blivit en succé. I dag finns konceptet inte bara i Danmark utan också i Tyskland, Norge och på Irland. Tillsammans plockade man i de olika länderna upp 14 ton skräp under förra året.
10 kajaker i Sverige
Och nu har det även kommit till Sverige, närmare bestämt till Stockholm, Malmö, Jönköping och Göteborg. Totalt kommer det finnas 10 kajaker att låna, på Klara Strandcafé och Mälarpaviljongen i Stockholm, på Kommendanthusets café i Malmö och på Point 65 i Jönköping och Göteborg.
Mats Lodalen driver kajakcentret Point 65 vid Lilla Bommen i Göteborg och har tidigare på egen hand anordnat skräpplockning i Säveån. Så när han blev kontaktad av den danska organisationen var det självklart att han skulle nappa.
I Stockholm berättar Nicholas Eriksson som driver Klara Strandcafé för SvD att det har varit fullbokat nästan varje dag sedan de drog igång den 27:e juni och att paddlarna brukar kunna håva in väldigt mycket skräp. Hittills har de samlat in 37 kilo skräp.
När man lånar kajaken får man också med sig flytvästar, håv och en stor skräphink. Det ingår också att man ska dela minst en bild i sociala medier för att på så sätt inspirera andra till att plocka.