Intensiva diskussioner pågår internationellt om en ”Green New Deal”– ett klimatpolitiskt reformpaket för miljö och rättvisa. I augusti arrangeras rådslaget ”Grön rättvis nystart” för att lyfta fram civilsamhällets synpunkter på en svensk version av en Green New Deal.
De som tagit initiativ till den svenska versionen av det gröna reformpaketet är Färnebo folkhögskola, Jordens vänner, Klimataktion och Klimatriksdagen.
– I och med coronakrisen har dessa frågor blivit extra aktuella. Vi har hamnat i ett historiskt läge där samhället kommer behöva investera enorma belopp för att få igång ekonomin – då gäller det att pengarna satsas rätt och samtidigt bidrar till grön omställning och till att lösa klimatkrisen, säger Lars Igeland, lärare på Färnebo folkhögskola och initiativtagare till rådslaget.
Grön rättvis nystart kommer att pågå mellan den 8 och 9 augusti, i ett större nationellt samtal såväl som i lokala diskussioner. Diskussionerna kommer att handla om hur man genomför en genomgripande omställning till förnybar och demokratisk energi, social rättvisa och hållbart samhällsbyggande.
”Behövs ett samlat grepp”
Några av talarna är Ekaterina Chertkovskaya, miljöforskare vid Lunds universitet, Tomas Kåberger, professor vid Chalmers tekniska högskola och vetenskapsjournalisten Jens Ergon.
– Det finns redan ett pågående förändringsarbete underifrån vad det gäller klimatmedvetenhet och omställning. Människor ställer om i sin vardag eller i sitt lokalsamhälle. Men nu behöver regering, riksdag och kommunerna ta ett samlat grepp på klimatomställningen så att ansvaret inte bara hamnar på individnivå. Därför behövs en Green New Deal också i Sverige, säger Lars Igeland.
Beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan det finnas möjlighet att samlas på plats i på Färnebo folkhögskola i Österfärnebo. Men det går också bra att delta på distans.
Arrangörerna ordnar tillsammans med samarbetspartners runt om i landet flera lokala deltagargrupper som följer rådslaget virtuellt parallellt med egna lokala diskussioner.