Samtliga svenska storbanker har investeringar i bolag som bidrar till avskogning och övergrepp i Amazonas, enligt en ny granskning. Värst är Nordea med nästan 1,5 miljarder kronor i bolagen. Samtidigt har skövlingen ökat under de senaste månaderna.
Sammantaget investerar de sju största svenska bankerna och fem av AP-fonderna 3,5 miljarder kronor i fem bolag som kopplas till skövlingen av Amazonas, enligt granskningen som gjorts av Fair Finance Guide och Aftonbladet.
De fem bolagen som kopplas till skövlingen är de brasilianska köttbolagen JBS och Minerva, amerikanska sojajättarna ADM och Bunge, och amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone som äger bolag som bland annat byggt en motorväg genom Amazonas.
Flera hållbarhetsfonder inblandade
I flera rapporter har bolagen anklagats för att på olika sätt bidra till avskogning och kränkningar av mänskliga rättigheter, skriver Fair Finance Guide, som granskar hållbarheten i bankers lån och investeringar.
Nordea är en av de svenska banker som investerat nästan 1,5 miljarder i flera av dessa bolag. Sjunde AP-fonden har investerat 767 miljoner och SEB 245 miljoner. Granskningen visar också att Danske Bank, SEB och Handelsbanken även har hållbarhetsfonder som investerar i ADM, Bunge och Blackstone.
Skövlingen av Amazonas större än någonsin
Samtidigt ökar skövlingen av Amazonas regnskog nu mer än någonsin.
Under detta årets fyra första månader ökade avverkningen med 55 procent, jämfört med samma period 2019, visar satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.
Sammanlagt ödelades 1 202 kvadratkilometer skog mellan januari och april. Det är den största skövlade arealen vid den här tiden på året sedan mätningarna började i augusti 2015, rapporterar SVT.
”Tyvärr ser det ut som att vi kan förvänta oss rekordstora bränder och skövlingar i år”, skriver Greenpeaces talesperson Rômulo Batista i ett uttalande.
Högsäsongen för skogsavverkning brukar börja först i slutet av maj, eftersom det regnar mycket tidigare under året.
Masskövling under 2019
Under 2019 höggs totalt 10 123 kvadratkilometer skog ned i den brasilianska delen av Amazonas regnskog, en ökning med 85 procent och den hittills högsta noteringen under ett år.
Skövlingen skedde på grund avverkning, gruvdrift och jordbruk, men även på grund av de rekordstora skogsbränderna.