Den som har fått ett definitivt avslag på sin asylansökan ska få vänta tio år innan hen kan lämna in en ny, jämfört med dagens fyra år. Det förslaget överväger nu den migrationspolitiska kommittén, rapporterar Ekot.
Idag preskriberas ett utvisningsbeslut oftast efter fyra år. Det innebär att den som blivit utvisad kan lämna in en ny ansökan efter fyra år. Men nu kan det komma att ändras.
När den migrationspolitiska kommittén, med representanter för alla riksdagspartier, träffas nästa vecka kommer de att diskutera förslaget om att den som vill söka asyl på nytt ska få vänta i tio år.
Socialdemokraterna och Moderaterna har länge krävt ett tuffare regelverk, enligt Ekot. Nyligen anslöt sig även Liberalerna till samma linje, och även Kristdemokraterna är beredda att diskutera en skärpning. Sverigedemokraterna vill att man bara ska få söka asyl i Sverige en gång.
"Ett urgröpande av asylrätten"
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot förslaget. Om tiden förlängs till tio år, riskerar de som nekats asyl att bli kvar längre i ett skuggsamhälle, anser de.
– Det är ett urgröpande av asylrätten. Det finns inte tillräckliga belägg att det här skulle uppnå de syften de vill. Däremot vet vi att det riskerar att förlänga utsattheten på ett sätt som riskerar att drabba barn extremt hårt, säger MP:s Annika Hirvonen Falk till SVT Nyheter.
Den migrationspolitiska kommittén diskuterar även en rad andra frågor, till exempel vilka som ska få ta hit sina anhöriga. Det färdiga förslaget ska presenteras för migrationsminister Morgan Johansson i augusti.