Tomma moskéer och förmaningar om att stanna hemma. Stora delar av den muslimska världen är nedstängda då årets fastemånad ramadan inleds.
För en muslim som utövar ramadan börjar dagen tidigt – före gryningen – med måltiden suhoor. Sedan väntar fasta tills dess att solen går ner igen. Då samlas vänner och familj för dagens andra och sista mål mat, iftar. Men i år sätter coronaviruset stopp för en viktig del av högtiden – gemenskapen.
Håll sociala och religiösa sammankomster digitalt är rådet från Världshälsoorganisationen, och flera ledare i muslimska länder har vädjat till befolkningen att följa rådande restriktioner.
Iran
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei ber befolkningen att hålla sig hemma, både vid bön och vid måltider. Iran är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset med hittills över 87 000 smittade och omkring 5 500 döda enligt officiella uppgifter.
Saudiarabien
I Saudiarabien är moskéerna stängda sedan mitten av mars och bönestunderna får hållas i det egna hemmet. I delar av landet har saudierna endast tillåtits vistas ute mellan klockan sex på morgonen och tre på eftermiddagen.
Under ramadan kommer tiden att förlängas något för att ge folket mer tid att införskaffa mat och andra förnödenheter.
Pakistan
Sedan virusutbrottet nådde landet har endast ett fåtal personer fått vistas samtidigt moskéer. Inför ramadan väljer regeringen, efter påtryckningar från folket, att lätta på restriktionerna. De nya kraven för att försöka förhindra smittspridningen i samband med bön är att hålla två meters avstånd mellan bönemattorna, som dessutom gärna ska vara ens egen.
Irak
Irak lättar också på restriktionerna på grund av ramadan. Några dagar innan fastemånaden inleds tillåts irakierna att röra sig i landets huvudstad mellan klockan sex på morgonen och klockan sju på kvällen. Sedan mitten av mars har befolkningen uppmanats stanna hemma. De nya buden gör att några butiker tillåts öppna och några timmar efter att beskedet hade kommit fylldes gatorna av irakier som ville handla inför högtiden.
– Efter att ha stannat inne en månad gick jag till marknaden för att förebereda inför ramadan. Jag följer skyddsråden för att hålla mig borta från viruset, säger Ali Hussain till nyhetsbyrån Reuters.
Shoppingcenter, parker och moskéer kommer fortsatt att hålla stängt och restriktionerna kan komma att stärkas igen i slutet av maj när ramadan är över.
Indonesien
Fastemånaden avslutas med en stor fest – id al-fitr – men även den måste firas separat i hemmet med de närmaste.
I världens folkrikaste muslimska land Indonesien sker under ramadan en utvandring (mudik) från de stora städerna då människor återvänder till sina hembyar för festligheterna. Men för att inte riskera ökad smittspridning har president Joko Widodo beslutat att förbjuda resor inom landet. Java-regionens guvernör välkomnar dock beslutet med orden ”bättre sent än aldrig”, då omkring 500 000 personer redan har hunnit ta sig till hans provins.
Ramadan
Det muslimska året följer månen och är därför flyttar sig ramadan varje år.
I år infaller den mellan den 23 april och den 23 maj.
Man fastar under de timmar då solen är uppe.
Genom att avstå från mat, dryck och sex från gryning till skymning, ska muslimer lära sig tålamod och ödmjukhet, rena själen och begrunda religionens bud.
Det är också en tid för umgänge med familj och vänner.
Den som är sjuk eller har något annat hälsotillstånd som gör fastan skadlig behöver inte fasta. Förutom sjuka kan även gravida, barn och äldre undantas.