Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen. Idag på Internationella dagen för mänskliga rättigheter, ordnas ljusmanifestationer på olika håll i landet för att uppmärksamma deras utsatta situation.
Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen och under 2018 mördades 321 människorätts- och miljöförsvarare. Samtidigt trakasseras, hotas och fängslas tiotusentals.
”Vi vet dessutom att mörkertalen är stora samtidigt som många länders lagstiftning är svag och straffriheten utbredd. Kvinnor har en särskilt utsatt situation och får även utstå sexuella övergrepp och trakasserier när de försöker försvara sin mark och miljön”, skriver idag sju organisationer i en debattartikel i tidningen Omvärlden.
Det allra farligaste landet för miljöförsvarare är Filippinerna. Bara under 2018 mördades 30 miljöförsvarare där, samtidigt som mörkertalet troligen är stort.
Fler och fler mördas
– Miljöförsvararnas situation blir bara värre. Fler och fler röster tystnar. Fler och fler mördas. Det demokratiska utrymmet där civilsamhället tidigare kunde verka håller på att försvinna. Det är nu fritt fram för miljövidriga företag och privatpersoner att skövla Filippinernas naturrikedomar, säger Clarissa Ramos på Naturskyddsföreningens hemsida.
Hennes man Ben Ramos sköts till döds utanför sitt jobb under 2018 och var känd på Filippinerna som juristen som tog strid mot korrupta beslutsfattare och storföretagens exploatering av naturresurser. Han arbetade för att försvara utsatta gruppers rättigheter – jordbrukare, fiskarfamiljer och miljöförsvarare.
Ljusmanifestationer arrangeras på olika platser i landet, samt i sociala medier under hashtaggen #Light4Defenders. Miljöförsvararnas situation uppmärksammas även i en manifestation på COP25 i Spanien.