I 30 år trodde forskarna att den vietnamesiska mushjorten var borta för alltid. Nu har den upptäckts på nytt. För lokalbefolkningen, däremot, kom avslöjandet inte som någon större nyhet.
Det var 1990 som det sista exemplaret av den vietnamesiska mushjorten Tragulus versicolor dödades av en jägare. Trodde man. För nu, nästan 30 år senare, har det hjortliknande djuret fångats på bild. Livs levande och till synes vid god vigör, dessutom.
Upptäckten gjordes i bergsregionen mellan Vietnam och Laos, en region som anses vara ett av de ekologiskt mest diversifierade områdena i världen.
Forskaren An Nguyen med kollegor intervjuade lokalbefolkningen och placerade därefter ut fler än 30 rörelsestyrda fångstkameror i den täta skogen. För till forskarens förvåning hävdade byborna att djuret, som påminner om en korsning mellan en hjort och en mus, inte alls var utrotat.
Ett halvår senare hade forskarna fångat arten på bild vid 200 oberoende tillfällen, även om det har varit svårt att uppskatta hur många individer det rör sig om. Men oavsett är arten i alla fall inte utrotad och förlorad för alltid, skriver forskarna i Nature Ecology & Evolution.
Detta är inte första gången som nya eller nygamla arter upptäcks i Vietnamn och den kringliggande Mekongregionen. För ett par år sedan genomfördes ett projekt i området då totalt 157 nya arter upptäcktes, däribland tre däggdjur, 23 fiskar och 29 reptiler. Och det var i Vietnam som även saola-antilopen upptäcktes så sent som 1992, vilket var det första större däggdjuret som hade upptäckts på 50 år.
Mushjortar
Mushjortar eller dvärgmyskdjur, som de också kallas, är en familj partåiga hovdjur med åtta arter i Afrika och Asien. Arterna är små och den minsta av dem alla har en mankhöjd på bara 20 centimeter. Benen är smala och horn saknas. I stället är hörntänderna välutvecklade och rovdjurslika, speciellt bland hannarna.
Djuren äter både animalisk och vegetabilisk föda och familjen hade tidigare, för miljoner år sedan, en nästan världsvid utbredning.
Källa: Nationalencyklopedin