
”Här finns brandpräglad tallskog, senvuxen granskog på höga höjder, hänglavsrika sumpskogar, myrmark med öar av gammeltall och lövskog längs bäckar och tjärnar. Den omväxlande naturen och skogens höga ålder ger livsrum för många djur och växter.”
Så skriver Sveaskog om sin ekopark i Storumans kommun, tillika det område som mark- och miljödomstolen givit Lapplands guldprospektering tillträde till i syfte att bryta guld. Fyndigheten är klassad som riksintresse av SGU. Men Naturvårdsverket har velat stoppa gruvverksamheten på grund av den urskogslika naturen, som samebyn Vapsten använder som vinterbete för uppåt 2000 renar.
– Man börjar bli ganska uppgiven och less på att kortsiktiga vinstintressen går före samebyns möjligheter att bedriva renskötsel. Det här innebär en förlust av land av bete, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund och ombud för Vapsten sameby till Landets Fria Tidning.
Skog är en stridsfråga även i klimatsammanhang. En fråga som har splittrat forskar världen är ifall ökat skogsbruk eller minskad avverkning är det bästa för klimatet. I en ny svensk studie ges förklaringen till det – och svaret på själva frågan: Att låta mer skog stå kvar ger betydligt större klimatnytta än ett intensifierat skogsbruk.
I veckans nummer kan du även läsa om hur tystnadkultur på landsbygden försvårar arbete mot våld i nära relationer, om en språkguide som ska få fler att våga prata om hudfärg och könsidentitet, och om att rekordmycket plast återvinns.
Trevlig läsning!
Hanna Westerlund, chefredaktör