
Med enkla medel kan grodor slippa bli överkörda i sin vandring över människors vägar, visar en studie från Vermonts universitet. Efter att allmänheten hittat tusentals döda grodor byggdes två grodtunnlar under den olycksdrabbade vägen. Och i Sverige vill Trafikverket ha allmänhetens hjälp med förslag på var grodtunnlar kan byggas.
Grodor och andra amfibier har klassats som de mest hotade ryggradsdjuren. Förstörda livsmiljöer, klimatförändringar och svampsjukdomar hör till de största orosmolnen. Dessutom blir de relativt långsamma grodorna överkörda av på bilvägar som de behöver korsa under sin vandring mot vattennära sommarvistelse där de parar sig och lägger sina ägg.
Ett sätt att ge grodorna en säker passage är att bygga en tunnel under vägen som ska korsas. Forskare i Vermont i nordöstra USA har undersökt hur sådana tunnlar egentligen fungerar, genom att med viltkameror räkna grodor både före och efter att två tunnlar byggdes.
– Det var förvånande. Jag visste att tunnlarna skulle fungera, men jag trodde inte att de skulle vara så effektiva, säger studiens huvudförfattare Matthew Marcelino, ekolog vid Vermonts universitet i en kommentar.
För amfibier överlag minskade dödssiffran med 80 procent. Men det visade sig även att de drygt en meter breda tunnlarna användes av större djur. Björnar, lodjur, piggsvin, ormar och fåglar fångades också på film när de passerade under vägen.
– Studien ger starka bevis för att djurlivstunnlar fungerar. Vi hoppas att detta kommer att uppmuntra transportmyndigheter att inkludera dem i framtida planer när de bygger eller reparerar vägar, säger Matthew Marcelino.
Lokalbors initiativ
Att grodtunnlarna som studien undersökt byggdes berodde på att några medlemmar i lokala naturskyddsföreningar observerat att många groddjur fick sätta livet till på en specifik vägsträcka.
– De räknade över tusen döda djur på vägen på bara två nätter, säger Brittany Mosher, professor i ekologi vid Vermonts universitet.
Lokalbornas observation ledde till ett samarbete mellan invånare, naturvårdsgrupper, forskare och statliga myndigheter, som utmynnade i att tunnlarna byggdes.
– Den här historien började med engagerade och bekymrade lokalbor, och den ger en inblick i hur andra samhällen också kan skydda sina amfibiepopulationer, fortsätter Brittany Mosher.
Svenska Trafikverket har som ambition att skapa fler säkra vägar för groddjur, och efterfrågade i våras tips på platser där behovet finns.
”Trafikverket vill gärna få tips om platser där många grodor är överkörda. En vägsträcka där många grodor blir överkörda är förmodligen en plats där en åtgärd behöver sättas in”, skrev Trafikverket i ett pressmeddelande i april.
Vill du hjälpa grodorna?
Förutom att meddela Trafikverket om var grodtunnlar behövs tipsar Naturskyddsföreningen om några sätt att hjälpa grodor.
- Hjälp dem över trafikerade vägar i en hink eller liknande.
- Bli medborgarforskare och rapportera in grodfynd till Artportalen.
- Sätt upp en Varning för groda-skylt på vägar där många grodor passerar.
- Anlägg en damm på tomten
- Ta kontakt med miljökontoret eller kommunens ekolog och be dem sätta upp varningsskyltar eller ordna en grodtunnel.