
Ett mobilspel där man får betalt ska få fler att rensa bort invasiva växter. Det hoppas i alla fall de åtta kommuner som deltar i spelet i år, skriver Natursidan.
Hagfors, Örebro, Sunne, Karlsborg, Lilla Edet, Tanum, Falun och Vara är de svenska kommuner som i år har anslutit sig till spelet Crowdsorsa. Hagfors och Örebro deltog redan förra året, med lyckat resultat.
– Spelarna skötte sig bra! Vi tycker att det är ett kul sätt att jobba med invasiva främmande arter och ett bra sätt att nå ut till allmänheten och framför allt ungdomar med kunskap om invasiva arter, säger Katarina Karlsson, kommunekolog i Hagfors, till Natursidan.
I spelet finns en karta där man kan hitta arterna, för att delta ska man antingen fota eller filma arten före och efter att man har rensat bort den. Man kan även fota eller filma arter som man har hittat på egen hand. Som mest kan man tjäna 200 kronor per timme och belöningen baseras på artens täckningsområde, täthet och art.
Speldén kommer från Finland där den har använts i tre år, och även kommuner i Kanada har testat metoden. Totalt är det 60 kommuner i Finland, Kanada och Sverige som kommer att använda spelet i sommar.
En av de nya kommunerna som har hakat på är alltså Lilla Edet.
– Vi tycker att det här är ett roligt komplement som vi hoppas att våra invånare uppskattar. En rolig idé, helt enkelt, säger Anna Tauson, kommunekolog i Lilla Edet, till GP.
I Hagfors fick två syskon stora rubriker förra året då de lyckades komma upp i 40 000 kronor med hjälp av mobilspelet. Kommunen hade först bara avsatt 50 000 i budgeten för projektet men fick sedan utöka det till 100 000.
Några av de växter som flera kommuner har problem med och som man kan vara med och bekämpa är jättebalsamin, kanadensiskt gullris och blomsterlupin. I Lilla Edet är det framförallt jättebalsaminen som man har problem med.
– Det är viktigt att agera förr snarare än senare, annars kommer det vara ett större problem i framtiden, säger Anna Tauson.
Invasiva arter
Invasiva arter sprider sig aggressivt genom att bilda stora, ensidiga bestånd som tränger undan de ursprungliga arterna och stör ekosystemets funktion. Detta kan leda till att inhemska växt- och djurarter hotas eller till och med dör ut. Klimatförändringen förvärrar de skador som invasiva arter orsakar.
De invasiva arterna skapar också problem för människan. De ekonomiska förlusterna av invasiva arter i Finland uppskattas till hundratals miljoner euro årligen, främst inom jord- och skogsbruk samt fiskerinäringen. Andra olägenheter är olika hälsorisker samt förändringar av rekreationsområden och andra livsmiljöer, så att de blir mindre trivsamma eller till och med obrukbara.
Crowdsorsa , Finlands naturskyddsförbund , Vieraslajit.fi , WWF Finland