Prenumerera

Logga in

Radar

Göteborgs innerstad ska bli bilfri om tio år

En bil med ett täcke över sig som det står Sovmorgon på.

Paris, Oslo, Bryssel, Gent, Ljubljana och… Göteborg. Om tio år kan den sistnämnda ha sällat sig till raden av bilfria innerstäder i Europa – åtminstone om det rödgröna styret får som de vill, det här skriver GP.

Redan i dag är flera områden i centrala Göteborg bilfria, till exempel stråket mellan Trädgårdsföreningen och Bältespännarparken, Esperantoplatsen, Stenpiren och Grönsakstorget. Inom kort kommer även Kungstorget och Tredje långgatan att bli bilfria. Men den rödgröna majoriteten vill gå ännu längre och göra hela området innanför vallgraven bilfritt till år 2035.

– Vi vill skapa en attraktiv stadskärna och regionkärna. Då måste man ha något annat än lägsta pris i butikerna, det behöver bli en annan upplevelse. Stadens liv och handel ska bygga på att det är trevligt att vara där, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor i Göteborg till GP.

Men vad betyder det egentligen att en innerstad är bilfri. Karin Pleijel konstaterar att helt bilfritt kommer det nog aldrig att bli. Det kommer till exempel alltid att behövas transport och service för personer med funktionshinder. Just nu pågår en utredning hos stadsmiljöförvaltningen där man ska försöka definiera vad bilfritt innebär.

Förbättrad luftkvalité

Klart är i alla fall att de städer där man har gjort hela eller delar av innerstäderna bilfria så har luftkvalitén förbättrats radikalt. I det kanske mest kända exemplet, Paris, så har halterna av kväveoxid minskat med 50 procent sedan man gjorde 220 av gatorna bilfria – och nu planerar man att fördubbla det till 500 gator.

I Göteborg har Stadsmiljöförvaltningen konstaterat att cyklandet skulle behöva fördubblas samtidigt som biltrafiken minskar med ungefär 25 procent för att staden ska uppnå sina miljömål. De senaste tre åren har bilresorna istället ökat med 4 procent.

Rent praktiskt har flera städer löst problemet med att bara vissa bilar ska få komma in på gatorna med att sätta upp pollare, för att få ”access” till gatorna behöver man en tagg som man använder för att pollarna ska sänkas ned i gatan.

”Sorl och barnskrik”

Daniel Sjölund är trafikplanerare på Miljöförvaltningen och han är också positiv till fler bilfria gator i Göteborg.

– Det kommer bli tyst. Eller inte tyst, det är ju en stad, men man kommer att höra ljuden som är mer människonära: Sorl från uteserveringar, barnskrik från förskolegårdar och lekplatser. Det är det vi sett i städerna vi jobbat med nu, när man kan styra runt bilarna får man kvaliteter som vi tappat bort lite grann i många städer, säger han till GP.

Kritiken från oppositionen: ”Kommer bli kaos”

Alla är dock inte positiva till en bilfri innerstad. Hampus Magnusson, kommunalråd för Moderaterna, menar att det skulle skada handeln och att det skulle bli en mer ”kaosartad” stad.
– Det känns som att det är strategin – att det ska leda till ett övergripande kaos. Det tror jag också många göteborgare känner, att man är i kaos.

Nio städer i Europa som är helt bilfria

Pontevedra, Spanien
Staden i nordvästra Spanien med 80 000 invånare är så gott som helt bilfri. Den senaste bilolyckan inträffade 2011 med en varutransport.

Venedig, Italien
Med sina 183 kanaler och trånga gränder så hade det varit väldigt svårt för bilar att ta sig fram i Venedig. Staden anses vara Europas största urbana område utan bilar.

Giethoorn, Nederländerna
Liknar Venedig på så sätt att den också består av ett nätverk av kanaler. Det är tillåtet att cykla i Giethoorn– men inte att köra bil.

Hallstatt, Österrike
Ett av UNESCO:s världsarv och helt bilfri. Parkering sker utanför staden.

Rovinj, Kroatien
En medeltida stad med gatstenar och Kroatiens största zon för fotgängare.

Loutro, Grekland
En liten stad belägen på en ö i Medelhavet.

Civita di Bagnoregio, Italien
Belägen högt uppe på ett berg, tidigare var staden beroende av åsnor som kunde transportera varor till staden, men på senare år har åsnorna ersatts av mopeder.

Louvain-la-Neuve, Belgien
Till skillnad från många andra städer på listan så är den här staden inte bilfri på grund av att det är en gammal medeltida stad, staden grundas nämligen 1969 och initiativet till att göra den bilfri kom från det katolska universitet i staden.

Obidos, Portugal
Medeltida stad som är helt inmurad för att skyddas från fiender, och fortfarande släpps inga bilar in.

The Mayor.eu
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV