Prenumerera

Logga in

Radar

350 djur dog på tre svenska djurparker under 2024

Addaxantiloper.

Över 350 djur, varav flera utrotningshotade, dog naturligt eller avlivades på Kolmården, Parken Zoo och Borås djurpark förra året, enligt en granskning av Djurrättsalliansen. Några av djuren som avlivades ska enligt organisationen ha varit unga och friska.

”I en värld med miljöförstöring, krig och klimatförändringar hotas många djurarter av utrotning och djurparkernas bevarandearbete är viktigare än någonsin. På Kolmården ingår många av djuren i långsiktiga bevarandeprogram med målet att rädda arterna för framtiden”, skriver Kolmården – som är Sveriges största djurpark – på sin hemsida.

Trots det så har flera av de utrotningshotade djuren avlivats under de senaste åren. Förra året rapporterade Dagens Nyheter om en addaxantilop som skulle avlivas trots att addaxantilopen är akut utrotningshotad och det endast finns ett trettiotal vuxna individer kvar i det vilda. Enligt Djurrättsalliansen avlivades även en unge av samma art förra året.

Kolmården har själva sagt att de avlivade den vuxna antilopen för att hans gener redan fanns bland honorna och att de inte längre hade någon nytta av honom för aveln. Den unga antilopen ska ha avlivats för att han övergavs av sin mamma. Även tre nilvattenbockar och tolv letjevattenbockar, som räknas som hotade eller nära hotade, avlivades förra året för att ge mer plats åt resten av flocken.

– Djuren är förskonade från sådant som i naturen påverkar hur många som överlever. Vi kan inte skapa en sämre miljö för de individer vi håller i parken genom att minska livsutrymmet. Där måste vi ta vårat ansvar och avliva vissa djur som en sista utväg, sa Anna Andbjer Persson, ansvarig för djurvårdsprogrammet på Kolmården, till DN när de skrev om att djur hade avlivats.

Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen menar dock att det är cyniskt av djurparkerna att ta in djuren och hålla dem på en liten yta så att de sedan blir tvungna att avliva vissa.

– Vi vet sedan tidigare att många friska djur avlivas på djurparker för att ge plats åt nya individer. Det kan vara att ungar har fötts, att en individ inte passar in i en flock eller att djur importerats från andra djurparker för att få in nya gener i en flock. Utrymmet på parkerna är begränsat och därför dödas exempelvis så kallade överskottsdjur. Samtidigt lockar de besökare med gulliga djurungar och att de räddar hotade arter. Det går inte ihop, säger hon i ett pressmeddelande.

”Konstruerad och begränsad miljö”

Men Kolmården är långt ifrån ensamma om att avliva djur som tillhör hotade djurarter. På Parken Zoo i Eskilstuna avlivades till exempel sex individer ur den hotade arten ringsvanslemur under 2024 eftersom de, enligt djurparken själva, led av bitskador eller trauma.

– Djuren på djurparkerna hålls i en konstruerad och begränsad miljö, där de inte har möjlighet att själva välja om de ska gå undan och lämna flocken för att till exempel undvika konflikter. Att döda djuren ses alltför ofta som en lösning på problem som är skapade av själva fångenskapen, säger Malin Gustafsson.

Även på Borås djurpark dog flera hotade djur förra året, till exempel fyra bomullshuvudtamariner som är akut hotade. Djurparken har dock inte velat svara på frågor om orsaken till att de dog.

Metoden att hålla utrotningshotade djur i fångenskap och sedan avliva dem för att kunna ge mer plats åt andra har också ifrågasätts av forskare.
– Det säger väldigt mycket om att djuren i en djurpark är utbytbara. Djurindividerna har inget värde utan de representerar sin art, sa Helena Pedersen, som forskar om djurpedagogik vid Göteborgs universitet till DN ifjol.

”Cynisk marknadsföring”

Att de utrotningshotade djuren sätts ut i det vilda igen är också något väldigt sällsynt enligt flera källor. Senaste gången Kolmården satte ut en addaxantilop i det vilda var till exempel 2007.

– Djuren är brickor i en cynisk marknadsföring som i grunden handlar om att dra in pengar till nöjesparker. Det är en väldigt liten del av parkernas verksamhet som handlar om artbevarande och extremt sällan som något djur sätts ut i det vilda, säger Malin Gustafsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV